Vanhempia uutisia17-18.12.05 Voittaja -05 ja Pojhoismaiden Voittaja -05
Näyttelyvuosi huipentui tutusti Helsingin Messukeskuksessa pidettävään Voittajanäyttelyyn, joka tänä vuonna oli PMV-näyttelyn ansiosta huikean suuri. Lauantaina jaettiin siis Suomen Voittaja -tittelit ja sunnuntaina PMV-05 arvot. Matkat taitoimme RKK:n bussilla ja yöt vietimme hotellissa Espoossa.
Perheemme osallistuminen oli vahva; mukana molemmat koirat, äiti ja kaikki lapset. Koirat tosin tulivat eri reittiä ihmisten kanssa. Santtu oli käynyt Klaukkalassa trimmattavana ja Toto puolestaan tuli Tuusulan kautta hieman laihtuneena seikkailijana. Viikonlopun aikana tapahtui tietenkin monenmoista, mutta tässä lyhyt tiivistelmä menestyksestä:
Santtu sai valioluokasta eh:n, mikä oli tietenkin suuri pettymys. Toto sai myöskin valioluokassa kilpailtuaan eh:n osittain hoikkuuden vuoksi. Päivän pelasti kuitenkin näyttelyn hyvä tunnelma, kavereiden ja koirien näkeminen, sekä huikea SM-finaali. Rovaniemeläisen panoksen antoi SM-kisassa Tiia, joka oli tammikuussa Turussa lunastanut paikkansa finaaliin. Kisakumppanina Tiialla oli hänen pun. irlanninsetterinsä Kevin. Tiia edustikin Rovaniemeä mainiosti pokkaamalla Suomen Mestaruus -hopeaa tasokkaassa kisassa!!
Sunnuntai lähti paremmin käyntiin, sillä Santtu sai erinomaisen ja sijoittui valioluokassa peräti kolmanneksi :) Toto sai vieläkin eh:n. PMV-näyttelyssä oli myöskin JH-kilpailu, johon tietysti kaikki osallistuimme. Kilpailun tuomarina toimi Tiina Taulos, Santun kasvattaja siis, joten Jutalla ei ollut aikomuksena kisata Santun kanssa. Tunnearvo oli viimeisen junnuvuoden viimeisellä kisalla kuitenkin niin suuri, että Jutta halusi jakaa sen juuri Santun kanssa. Jonnalla oli kilpakumppaninaan Toto ja Jennyllä Fanny-mopsi.
Kilpailijoita oli ilmoittautunut mukaan huimasti; nuorempiin yli 50 ja vanhempiin päälle 80. Onneksi junnuja varten oli varattu tilava kehä ja kun kisaajat jaettiin vielä ryhmiin, oli kehässä riittävän väljää. Jennyn ja Fannyn suoritus oli hyvä, muttei riittänyt menestykseen. Vanhemmissa oli meidän rovaniemeläispanos jälleen kovaa, sillä kaikki kolme, Jonna, Jutta ja Janika selviytyivät pudotusvaiheiden kautta 18 parhaan joukkoon! Jutta ja Santtu jatkoivat vielä kierroksen eteenpäin, 12 joukkoon, mutta eivät yltäneet ihan palkinnoille saakka. Erittäin tyytyväisiä saamme siis olla :)
Tästäkin näyttelystä tarttui mukaan roimasti kokemusta ja muistoja, joista varmasti on iloa tulevaisuudessakin.


19-20.11.05 Jyväskylä KV
Tähän marraskuun viimeiseen näyttelyyn matkasimme seuraaalla porukalla: Jutta, Jenny, Janika, sekä koirat Santtu, Milla & Siiri. Matka taittui tutusti yöjunalla Tampereelle saakka ja sieltä linja-autolla Jyväskylään. Millalla oli heti lauantaiaamuna rotukehä ja se menikin varsin mukavasti sillä Milla oli PN 2 ja sai vara-cacibin.
Jenny ja Siiri-cairni pääsivät ensimmäisinä JH-kisaan, jonka arvosteli kroatialainen Niksa Lemo. Nuorempienkin sarjassa oli kohtalaisen paljon osallistujia, 33. Hampaiden näytössä oli jotain ongelmia eivätkä Jenny ja Siiri selvinneet jatkoon. 14-17 -vuotiaiden ikäryhmässä oli 54 kilpailijaa. Tiukassa kisassa Jutta ja Santtu selvisivät parinkymmenen parhaan joukkoon.
Hotellissa nukutun yön jälkeen oltiinkin sitten valmiita sunnuntaipäivään, joka piti sisällään Santun rotukehän sekä vuoden ja samalla Jutan "JH-uran" viimeisen sm-osakilpailun. Santun villiskehä meni odotuksia paremmin. Oli jo ehditty panikoida siitä ettei Santtua ehdittykään trimmata juuri ennen näyttelyä, mutta se sai turkista huolimatta erinomaiset arvostelut. Se oli valioluokan kolmas eikä tuomari PU-kehässäkään noustanut enää ketään edelle. :)
Sm-osarin tuomaroi Yhdysvaltalainen Zane Smith, joka saikin tuomaroida pitkän ja tiukan kilpailun kummassakin ikäryhmässä. Jenny ja Siiri karsiutuivat tässäkin koitoksessa hyvästä suorituksesta huolimatta. Jutta & Santtu sekä Janika & Milla puolestaan selviytyivät useiden pudotusten ja koiranvaihtojenkin jälkeen viimeisten 9 kilpailijan joukkoon. Jännitys oli katossa kun vuoden viimeisen osarin sijotukset jaettiin. Jutta ja Santtu päätyivät viidennelle sijalle, mihin he olivatkin äärimmäisen tyytyväisiä!
Loppupäivä kului ryhmäkilpailuja seuratessa ja illalla hyppäisimmekin tyytyväisinä junaan joka vei meidät sopivasti kotiin jotta ehdimme aamulla kouluun...
Jutta Ja Santtu


6.11.05 Tarton KV ja Ranuan ryhmänäyttelyt
Tartossa Santtu oli Eijan mukana ja hienosti menikin. Santtu oli valioluokan toinen saaden eri:n. Lopulta tuloksena oli PU2 serti ja vara-cacib, joka vahvistuu cacibiksi. Näin ollen Santusta tuli Eestin valio ja se saavutti viimeisen Kansainvälisen muotovalion arvoon vaadittavan Cacibin!
Ranualla Toton pojat Tiikeri (Doniol Offer to Future) ja Väiski (Doniol Off The Record)kilpailivat junioriluokassa. Tiikeri voitti luokan arvosanalla eri ja oli PU2 saaden ensimmäisen sertinsä! Väiski oli ensimmäisessä näyttelyssään. Hiomattomasta esiintymisestä huolimatta tulos oli eh/2. Loistava päivä siis.


6.10 Santun PRA prcd - geenitestin lausunto tuli. Diagnoosi on Normal/clear, eli Santtu ei kanna perinnöllisen verkkokalvonrappeuman geeniä eikä koskaan tule sairastumaan PRA:han.


1-2.10.05 Oulu KV
Oulun inttinäyttelyyn matkasimme vain sunnuntaiksi, tytöt junnuilemaan sm-osakilpailuun ja Toto kolmatta kertaa veteraaniluokkaan. Santtu oli mukana lähinnä turistina. Alussa oli hieman ylimääräistä hässäkkää, kun Jenny ei monestakaan syystä saanut kisakoirakseen suunniteltua amerikancockerspanielia. Koiraa ei meinannut millään löytyä, mutta onneksi Janika lainasi Millaa, kiitoksia siitä Janikalle. Toinen virallinen kisa englanninspringerin kanssa sujui Jennyltä suhteellisen hyvin. 28 nuoremman joukosta he selviytyivät 12 parhaan joukkon.
Vanhempia oli kisaan ilmoittautunut 43. Jonna kilpaili Totolla jolla oli ehkä turhan paljon virtaa ahtaaseen junnukehään. Jatkopaikkaa ei irronnut. Jutta kilpaili Nemolla, nuorella keskarivilliksellä ja kisa sujui muutamista kommelluksista huolimatta erittäin mukavasti. He pääsivät 14 parhaan joukkoon Jaakko Sarmolan tuomaroimassa kilpailussa. Tuhannet kiitokset Saanalle Nemon lainasta!
Myöhemmin Toto pääsi jällen esiintymään, nyt Markku Santamäen silmien alle. Tuloksena oli nyt se enimmäinen valinta ROP-veteraaniksi! Arvostelussakin oli pelkkää positiivista:)


21.9.05 Match Show
Tähän Lapin kennelpiirin järjestämään mätsäriin osallistui sekä Santtu että Toto. Santtu pärjäsikin kuutisenkymmentä koiraa kerännessä kisassa hyvin. Se oli punaisten aikuisten 2. Totolla meni menestyksen puolesta vielä paremmin; veteraanien voitto ja BIS 3! BiS-kehän käyttäytymisessä olisi kylläkin jälleen ollut parantamisen varaa. Jenny ja Jutta myös junnuilivat. Jenny osallistui kisaan Andie-cairnilla ja voitti sen. Jutta tuli Santun kanssa kolmanneksi.


10-11.9.05 Porvoo KR
Matkasimme ensimmäistä kertaa Porvooseen kaikkien rotujen näyttelyyn. Perjantai-iltana lähdimme junalla kohti Helsinkiä. Hytissä olikin vilskettä, sillä mukana oli Janika ja Milla-sprinkku, Jonna, Jutta ja Santtu sekä cairn-kakarat Johku ja Siiri. Yliaskan Janika oli siis luottanut koiransa meidän huolehdittaviksemme ja esitettäviksemme. Aamulla Helsingissä vaihdoimme kulkupelimme bussiin ja olimme tunnissa Porvoossa.
Lauantaina ohjelmassa oli JH sm-osari. Päivä oli aurinkoinen ja meillä oli hyvin aikaa seurailla myös muita kehiä ja harjoitella cairnien kanssa. Osarin tuomaroi Anja Puumala ja vanhempien luokkaan osallistui kolmisenkymmentä kilpailijaa. Olimme kaikki melko tyytyväisiä suorituksiimme, mutta menestystä ei kuitenkaan tullut.
Asuntovaunumajoituksessa hieman huonosti nukutun yön jälkeen koitti kilpailujentäyteinen päivä. Molemmat cairnit ja Milla kävivät rotukehissä ja me otimme osaa Junior Handler -kisaan. Sekä Johku että Siiri saivat ERIn ja olivat junioriluokan kolmansia. Milla sai myöskin valioluokasta ERIn ja oli PN3.
Junnujen vanhempien sarjassa oli vain parikymentä osallistujaa ja tuomarina toimi Krista Kitti. Kilpailimme samoilla koirilla kuin lauantainakin, eli Janika Millalla, Jonna Johkulla ja Jutta Santulla. Jutta pääsi 8 parhaan joukkoon ja sai vaihtokoirakseen Nuusku-jenkin. Sijoitusta ei kuitenkaan irronnut. Näimme myös Toton pojan, Charlien joka sai kehästä eh:n

21.8.05 Hämeenlinna KV
Teimme "pienen budjetin reissun" Hämeenlinnan KV näyttelyyn junnuilemaan. Seurueeseen kuuluivat Janika ja Milla, Jonna ja Toto sekä Jutta ja Santtu. Yöt vietimme tuttuun tapaan junassa ilosessa hengessä. Juna oli perillä aamuseitsemältä, joten säästölinja pidettiin kävelemällä 3km:n matka näyttelypaikalle. Koiria ei ollut ilmoitettu näyttelyyn ja siksipä meillä oli hyvin aikaa nukkua kaatosateelta suojaavassa teltassa odotellessamme iltapäivän JH-osaria!
Sade onneksi lakkasi siinä puolen päivän jälkeen ja aurinkokin alkoi pikahdella ilahduttaen märällä nurmikolla polvistelevia handlereita. Koko porukka selvisi Kirsi Niemisen tuomaroimassa SM-osakilpailussa 10 parhaan joukkoon kolmisenkymmenestä kilpailijasta. Kukaan meistä ei kuitenkaan selvinnyt sijolle asti, mutta sanottaisiinko että oli hyvä rovaniemeläispanos...
Matkalla takaisin asemalle päätimme kuitenkin satsata taksiin ja jopa syödä asemaravintolassa. Aamulla olimmekin jo kotona ja kiiruhdimme innokkaina kouluun ;)


6.8.05 järjestettiin täällä Rovaniemellä näyttely ryhmille 1 ja 2. Näyttelyn yhteydessä käytiin myös JH-kilpailu johon Jenny osallistui Sissin kanssa. Vihdoin tuli se ensimmäinen virallisten kisojen nuorempien voitto! Lopulta sijoitus 1/2. Tuomarina toimi Nella Lehtosalo.


30-31.7.05 Pori KV ja Tornio KR
Tämä olikin sitten tuplanäyttelyviikonloppu. Hajaannuimme siten että minä lähdin äidin kyydissä Porin KV näyttelyyn ja Jonna ja Jenny vuoropäivinä Janikan ja Marjaanan kyydissä Tornioon kaikkien rotujen näyttelyyn. Äiti osallistui samalla taippareiden ylituomaripäiville Laitilassa. Porissa lauantaina Santtu kävi rotukehässä. Selän päällä kannetun hännän takia tuomari mielipide oli eh. Valioluokassa sijoitus oli 3. joten huonomminkin olisi voinut käydä. Junnuissa ei Santun hyvästä esiintymisestä huolimatta sijoitusta irronnut. Samoihin aikoihin Torniossa Jennyllä ja Sissillä oli hyvä päivä. Tuloksena nuorempien 2. sija.

Sunnuntaina Torniossa Toto oli kehässä. Tuloksena VPS-VET!! Jonna kisaili Toton kanssa myös junnuissa ollen 5. Eli hyvin meni. Minä osallistuin Porissa SM-osariin. Homma ei mennyt minun osaltani ihan nappiin, vaikka Santtu olikin jälleen hyvällä esiintymistuulella. 38 joukosta sijoituimme kuitenkin 4. tilalle, mikä varsinkin äidin mielestä oli yllättävää...
Jutta ja Santtu neljänsinä


28.7.05 Match show:ssa käytiin vähän verryttelemässä ennen viikonlopun koitoksia. Mulle tuli kiva synttärilahja kun Sanna Vartiainen sijoitti Jennyn edelleni JH-kisassa. Jenny siis ensimmäinen, Jutta toinen. Koirina Sissi-jenkki sekä Santtu. Esitimme myös erinäisiä koiruuksia kehässä. Santtukin siellä pyörahti ollen punaisten kolmas. Koirat tuomaroi Virve Simonen.


18.7.05 Heippa taas! Me (Jutta ja Jonna) ollaan nyt palattu kotiin loistavalta reissulta Brightonista! Muutama näyttely pääsi jäämään tämän takia välistä, mutta pyrimme paikkaamaan tilannetta parhaamme mukaan. Nähkäämme siis jälleen kehissä ja niiden laitamilla...


26-27.6.05 Rovaniemen kaikkien rotujen Juhannusnäyttely
Lauantai:
Toto oli rotukehässä, tällä kertaa valioluokassa. Luokassa arvostelu meni ihan hyvin, tuloksena eri ja käytöskin OK. PU-kehässä Totolla sitten pimahti ja Jonnan oli turha yrittää hillitä sen liikkumista ja ääntelyä... Toto jäi sitten neljänneksi, sijoitushan se on kuitenkin.
Kaikki tytöt olimme Junior Handler -kisassa jonka arvosteli Ritva Raita. Jenny nuoremmissa Sissi-jenkillä. Sijoitus oli hienosti 2.! Vanhemmissa saatiin sitten turkulais-, kajaanilais- ja tamperelaisvastustajista huolimatta kolmoisvoitto Rovaniemelle! Jonna Lady-welshillä komanneksi, Kuusijärven Janika oli Milla-enkullaan 2. ja minä Santulla ensimmäinen! Oli sitä ensimmäistä virallisen kisan luokkavoittoa jo odotettukin...
Päivän parhaaksi tuomari valitsi kuitenkin kauniisti esiintyvää samojediä handlanneen Jenna Haavikon. Ryhmäkehissä saimme myöskin nauttia ystävien menestyksestä xD

Sunnuntai:
Jutta ja Jonna lentelivät kohti Helsinkiä, josta jatkavat kolmen viikon kielikurssille Englantiin. Kotinäyttelyssä osariin ja pm-kisaan osallistui kuitenkin Jenny. Koirana oli jälleen Sissi ja sijoituskin toistamiseen 2.! Pm-kisassa meillä Lapin kennelpiirin alueella mestaruudesta kilpailee kummankin ikäryhmän parhaiten sm-osarissa menestynyt, kp:n alueella asuva kilpailija.
Jenny oli nuorempien parhaiten sijoittunut lappilainen ja tuli piirinmestaruushopealle kilpailtuaan vanhemmissa toiseksi sijoittunutta Janikaa vastaan. Oli kuitenkin käynyt pieni moka, sillä myös päivän sm-osakilpailun voittanut, vanhemmissa silkkterrierillä kilpaillut Laura Pannimaa, asuu Lapin kennelpiirin alueella. Hän ei ollut kuitenkaan ollut jostain syystä, luultavasti tiedonpuutteen vuoksi, osallistunut piirinmestaruuskilpailuun vaikka hänen olisi kuulunut. Mestaruus siirrettiin sitten Janikalta Lauralle. Onnittelut hänelle ja muille menestyneille!


22.6.05 Santtu täyttää 4 vuotta. Onneksi olkoon Sindura!


21-22.5.05 Aptus Show Helsinki KV
Mukana tällä Helsingin reissulla oli minun (Jutta) ja Santun lisäksi myös Janika Kuusijärvi eng.sprinkku Millan kanssa. Matka taittui tuttuun tapaan yöjunalla. Lauantaiaamuna meillä oli näyttelypaikalla runsaasti aikaa valmistaa itsemme ja koiramme päivän koitoksiin; Milla rotukehään ja meidät molemmat jh-kisaan. Enkkukehä ja JuniorHandlerien vanhepi ikäryhmä menivät uhkaavasti päällekkäin, mutta Janikan onnistui kuitenkin käydä molemmissa.
Ikäryhmässämme oli 40 kilpailijaa ja tuomarinamme toimi Krista Kitti. Yksittäisarvostelun jälkeen jatkoon otettiin vain 5 parasta ja onneksemme olimme Santun kanssa tuossa joukossa. Tuomari teetti vielä joitakin kuvioita ja sijoitti sitten 5. 4. ja 3. En ollut kukaan noista ja pääsin siis kärkikaksikkoon! Vastassani oli Helsinkiläinemn Netta Hirvensalo, joka esitti pulia.
Tuomari pyysi meitä vaihtamaan koiria ja sitten teimme taas kuvioita. Sain mielestäni pulin esitettyä erittäin hyvin, paitsi se yritti istua ja kun nostin sitä takapäästä se hieman vingahti ja alkoi sitten tuijottaa minua... Pitkän mietinnän jälkeen tuomari valitsi Netan voittajaksi. Hieman tietenkin jäi harmittamaan, koska voitto oli todella lähellä, mutta minulle mikä tahansa sijoitus on suuri saavutus! Loppupäivän katselin sitten welssikehää ja yritin olla palamatta helteisessä auringonpaahteessa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Näyttelyyn osallistui kolme Toton pentua, jotka pääsivät nyt junioriluokkaan. Kaikilla meni hyvin mutta parhiaiten menestyi Charlie (Doniol Optimist Ollie), joka oli PU 3. Olin mukana esittäjänä myös Doniol-kasvattajaryhmässä, joka oli ROP-kasvattajaryhmä.
Jutta ja Santtu Helsingissä
Sunnuntaina sää oli yhtä helteinen kuin lauantainakin ja koska varsinkin Janika oli käristynyt kunnolla edellisenä päivänä, oli olo melko tukala. Ohjelmassa oli JuniorHandlerin SM-osakilpailu, jonka vanhempien ikäryhmään oli ilmoittautunut 35 kilpailijaa. Oma suoritukseni sujui hyvin, vaikkakin unohdin aurinkolasit päähäni ym., mutta ei riittänyt kahdeksan jatkoon päässeen joukkoon. Janika sen sijaan pääsi jatkoon, muttei ihan sijoituksille asti.
Loppupäivän sitten istuskelimme katsomassa kehiä ja söimme jäätelöä. Auringonpistoksen oireet alkoivat tuntua rautatieasemalle päästyämme, ja saimme opetuksen päänsäryn, kuumeen ja huimauksen muodossa. Tästälähin otamme kesänäyttelyihin mukaan aurinkorasvaa ja kunnolliset hatut:)

Spanieli- ja noutajapäivä Rovaniemellä
Samaan aikaan kun me hikoilimme Helsingissä, kävivät Jonna ja Jenny Spanieli- ja noutajapäivän Match Show:ssa. JH-kisa oli sujunut erinomaisesti, sillä kotiin tuli kaksoisvoitto kun Jonna voitti vanhemmat ja Jenny nuoremmat. Jonna oli sitten päivän paras Totoa esittäen ja Jenny pp-2 Sissi-jenkillä. Toto oli sinisten aikuisten 2. Tuomari oli sanonut että vastassa ollut koira sai punaisen koska oli vapaasti estettävä...


15.5.05 Match show
Vietimme aamupäivän RKK:n nuorisojaoston Match Show:ssa. Mukana olivat olemmat koirat sekä Jenny ja minä. (Jonnalla sattui taas olemaan uintikisat..) Tämä oli mätsäri-cupin 3. osakilpailu ja se sujui ihan mukavasti. Junnukisassa minä olin Santun kanssa 2. ja Jenny Sissi-jenkin kanssa 3. Santtu esiintyi tänään todella hienosti ja iloisesti ja päätyi aikuisten punaisten kolmanneksi. Toto voitti veteraanit ja oli BIS 3. Päivä siis oli varsin onnistunut joskin olisi voinut toivoa hieman vähätuulisempaa säätä!
Junnut


7-8.5.05 Oulun näyttely
Jenny oli Oulun KR näyttelyssä junnuilemassa Santun kanssa. Huoltojoukkoina mukana oli äiti. Lauantain kisassa tuli hienosti sijoitus 4., vaikka Santtu ei ollutkaan juossut kovin kummoisesti. Sunnuntaina sijoitusta ei tullut, eikä Santtu esiintynyt taaskaan sen iloisemmin. Viikonlopusta jäi kuitenkin hyvä maku ja kaikkien tuttujen koirat pärjäsivät näyttelykehissä mainiosti. Onnittelut kaikille jotka tuntevat kuuluvansa tähän joukkoon!


16.4.05 Rovaniemen ryhmänäyttelyssä (ryhmät 5, 7&8)
Kilpailimme koko lössi junnukisassa. Jenny kilpaili nuoremmissa Totolla, joka käyttäytyi Totoksi melko siististi... He olivat kolmansia! Vanhemmissa minä kilpailin Santulla ja Jonna Totolla. Meilläkin meni hienosti; minä olin Santun kanssa kolmas, ja Jonna voitti ikäryhmän ollen myös päivän paras!! Tuomarina toimi Jaakko Sarmola.
Jonna ja Toto Rovaniemellä
Eikä loistava päivä vielä tähän loppunut, sillä piti odotella welssikehän alkua. Totoa ei ollut ilmoitettu näyttelyyn, mutta minä esitin äidin kasvatin, Roopen (Jauntylord), rotukehässä. Roopella on ikää kohta 9 vuotta ja alla kolmen vuoden näyttelytauko, jännitimme ja pelkäsimme siis hieman herran kehäkäyttäytymistä ja Pelko oli kuitenkin ilmeisesti turhaa, sillä Roope oli PU, PU-vet ja sai SERTIn valmistuen myös Suomen muotovalioksi! Lopulta se korjasi loputkin palkinnot ollen ROP ja ROP-VET!! Isoon kehään päästiin siis edustamaan... Ei sielläkään hullummin mennyt, tuloksena BIS-VET 4.! Päivä oli siis kaikin puolin onnistunut, ja voi sitä pokaalien määrää, onneksi ne jaettiin aika tasan meidän porukan ja Sadun, Roopen emännän, kanssa..


26-27.3.05 Pääsiäisen agilitykisat ja match show Rovaniemellä

Pääsiäislauantain ohjelmassa oli Match Show sekä kaksi virallista agilitykisaa täällä Rovaniemellä. Molempien järjestelyistä vastasi Rovaniemen Käyttökoirat. Mätsärissä minä ja Jenny osallistuimme junior handleriin. Enempään aika ei oikein riittänyt, sillä olin mätsärissä töissä ja agilityradallekin piti ehtiä. Jonna oli jälleen uintikisoissa, joten jäi tämäkin tapahtuma väliin...
10-13 vuotiaiden sarjassa Jenny kilpaili menestyksekkäästi englanninspringeri Millalla. Jenny siis voitti tämän kisan. Minä tulin vanhemmissa omasta mielestäni melko erikoisen esityksen jälkeen toiseksi. Voittaja oli Janika Kuusijärvi, joka kilpaili Milla-sprinkullaan.
Voittajilla oli siis sama koira, joten Päivän Paras -kisaan Jenny joutui ottamaan Santun. Santtu nyt ei ollut paras mahdollinen valinta, sillä minä toimin kehäsihteerinä ja Santtu ei siksi oikein toiminut. Jenny oli siis 1/2, onnittelut Janikalle!
Kun sain hoidettua työni pois alta, siirryin hallin toiseen päähän agilitykehälle. Ehdin siinä hetken verrytellä Santtua ennen A-kisan rataantutustmista. Rata ei ollut mitenkään hirveän vaikea, sellainen melko väljä muutamine ansapaikkoineen. Starttasimme midi 2 -luokan ensimmäisinä ja minua jännitti ihan valtavasti. Rata kuitenkin sujui ongelmitta ja ilman virheitä. Tahtimme taisi silti olla liian hidas ja tiet liian pitkiä, silläihanneaika ylittyi reilut 4 sekuntia. Sijoituimme toisiksi tässä kisassa. Mainittakoon ettei voittajakaan aikaa alittanut, niin kuin eivät muutkaan midit...
B-kisaa varten latasin pallon avulla Santtuun reilusti vauhtia, nyt ei aikavirheitä otettaisi! Ehdimme siinä katsoa muutaman kisakumppanimme suorituksen ennen omaa vuoroamme. Olin jo rataan tutustuessani valinnut mahdollisimman tiukat kurvit. Rata lähtikin liikkeelle vauhdikkaasti ja virheittä. Putki-aita-aita -pätkän jälkeen tarkoitukseni oli kääntää Santtu 90 astetta pujottelulle olemalla sitä vastassa aidan jälkeen. Suunnitelma ei ihan toiminut koiran sujahdettua ohitseni ja jääden selkäni taakse silmänräpäyksen ajaksi.
Tajusin tämän hetkeä liian myöhään, eikä auttanut vaikka Santtu kuuliaisesti iski jarrut pohjaan heti sitä kutsuessani. Sen kuono ehti juuri ja juuri käydä putken sisällä, joten hylky tuli. Koska vika oli ilman muuta minussa jatkoin radan loppuun kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. No se olisi ollut puhdas rata, ja varmasti nopeakin, mutta vahingoista viisastuu, eikä asia kauaa jaksanut harmittaakaan! Ihan hyvä päivä siis.

Sunnuntaina eli ensimmäisenä pääsiäispäivänä lähdinkin Santun kanssa jo aikaisin Ounashallille. Tänään olisin sitten sekä töissä että kilpailemassa kerhomme perinteisissä pääsäiskisoissa. Vuorossa olivat C- ja D-kisat, joista jälkimmäinen olisi hyppyrata. 2-luokilla tosin D-kisa käytäisiin ennen C:tä. Hyppyradalle siis. Rata näytti jo katsellessa suht haastavalta, ja kun tutustumisen yhteydessä kuulin ihanneajan olevan kaikille säkäluokille sama 39 sekuntia, tuntui nollan tekeminen melko vaikealta.
Maxit kisasivat ensin, sitten oli midien, eli meidän vuoro. Puhdas rata tehtiin taas, mutta aikaraja ylittyi pikkasen: reilut 2 sekuntia. Hieman lohdutti se, että maxeistakin vain puolet, eikä mineistä tai mideistä kukaan ollut pystynyt tuohon ihanneaikaan. D-kisan voitto kuitenkin maistui makealta!
C-kisa oli sitten taas tavallinen agilityrata, ei mikään helpon näk�inen sekään. Aikaraja tuntui nyt ihan realistiselta, mutta löysä se ei taaskaan olisi. Radalla oli runsaasti mutkia ja paljon paikkoja, joissa riskinotto houkutteli. Starttasimme jälleen midien ensimmäisinä, ja hyvät pohjat teimmekin; jälleen virheetön rata! Yksi läheltä piti tilanne kuitenkin sattui nopean hyppypätkän
jälkeen Santun rynnätessä kutsuvasti suoraan edessä häämöttvälle A-esteelle. Karjuin sen mitä flunssan kipeyttämästä kurkustani lähti ja sain koirani kääntymään alle puolen metrin päässä esteeltä.
Tuo ylimääräinen mutka maksoi kuitenkin nollatuloksen, sillä ihanneajan ylitys oli vaivaiset 1,20 sekuntia! 21 sadasosaa olisi siis tarvinnut nipistää, kun tuossa mutkassa kului ainakin puolitoista sekuntia. No eipä taaskaan kukaan mineistä tai mideistä aikaa alittanut ja lisäksi voitimme myös tämän kisan. Päivän tuplavoittajia siis oltiin! :D
Loppupäivän työskentelin sitten kanttiinissa, jonka myimme kirjaimellisesti tyhjäksi, tai no jäihän meille tikkareita ja palasokeria... Sanoisin muuten kisaviikonlopun 2-luokan ihanneaikoja melko koviksi, sillä taidettiin mideissä saada kaikki kisat yhteenlaskettuna yksi ihanneajan alius... Siispä me Santun kanssa haastamme muutkin midi 2:sten ohjaajat nopeusharjoitteluun!


19-20.3.05 Tampere KV
Pitkästi:
Oli taas Tampereen KV näyttelyn aika. Matkaan lähdettiin taas perjantaina yöjunalla. Samaan hyttiin änkeytyivät Jonna, minä (Jutta), Tiia,
sekä koirat: Toto, Santtu ja toyvillis Lupu. Lupu siirtyi kylläkin jo alkumatkasta Tiian äidin Virpin sekä Niinan hyttiin, jossa asustivat myös porukan loput koiruudet (Kevin, Wanda ja Mona). Tuona yönä ei tullut montaakaan tuntia nukuttua sillä aamulla piti herätä jo viideltä...
Lauantaiaamuna onnistuimme sitten tuhlaaman hotellilla niin paljon aikaa että näyttelypaikalle pääsimme siinä 5 minuuttia ennen keskariurosten arvostelun alkamista. Minullehan iski tutusti melkoinen paniikki, sillä Santulla oli monien syiden seurauksena 2 viikoa vanha trimmaus. Siinä vaiheessa oli turha enää yrittää ehtiä trimmaushuoneeseen, joten kehään mentiin sitten melkoisen järkyttävässä tilassa olleen karvapallon kanssa. Itse vielä sössin kehässä niin kuin en olisi näyttelyssä koskaan käynytkään, joten oli todella yllätys että vaaleanpuainen nauha iskettiin kouraani. Valioluokassa Santtu jäi kuitenkin neljänneksi.
Paras Uros -kehään lähdimme ilman mitään odotuksia, olihan vastassa reilu tusina kauniita, hyvin trimmattuja uroksia. Minulle oli aikamoinen shokki, että tuomari nosti Santun neljänneksi ja vieläpä ohi valioluokan kolmosen, siis koiran, jonka oli jo kerran todennut Santtua kauniimmaksi! Santtu kuulemma liikkui kauniimmin PU-kehässä.
Hetken sitten levähdimme ennen JH-kisaa, josta oli odotettavissa pitkä. Vanhempien ikäluokkaan oli ilmoittautunut 54 osallistujaa, vaikka kyseessä ei ollut edes SM-osakilpailu! Jonna otti uhrautuvaisena ihmisenä kisakoirakseen Toton (muutakaan ei ollut tarjolla.) Minä kisasin luonnollisesti Santulla, jonka jaksaminen kyllä arvelutti. Kisan tuomaroi Kirsi Luomanen. Ekan ryhmän jälkeen Jonnan ja totomaisesti käyttäytyneen Toton kisa oli ohi. Minä ja Santtu jatkoimme vielä. Useiden pudotusvaiheiden ja tehtävien jälkeen sijoituksemme oli peräti 2! Päivä siis sujui väsymyksestä huolimatta yli kaikkien odotusten! xD

Sunnuntaina olimme sitten Pirkkahallilla suht hyvissä ajoin. Ohjelmassa oli Junior Handlerin SM-osari sekä Toton eka näyttely veteraaniluokassa. Jonnaa hieman huoletti, ehtisikö hän esittää Toton itse, sillïä kehät oli merkitty alkamaan samaan aikaan. Jannén Nina lupautui onneksi varahandleriksi Totolle ja Jonna sai kisakoiraksi australianpaimenkoira Retun. Vanhemmissa oli osarin takia vielä enemmän osallistujia, peräti 68! Tuomarin vaativaan tehtävään oli asetettu Kirsi Louhi. Olimme taas ensimmäisessä ryhmässä, Jonna karsiutui, minä ja Santtu jatkoimme. Hyvä asia oli se, että näin Jonna pääsi itse viemään Toton kehään.
JH-kisa oli jälleen pitkä, kilpailijoita karsittiin moneen otteeseen, koiriakin vaihdettiin... Olin ikionnellinen tullessani valituksi viiden sijoitettavan joukkoon. Loppusijoitus oli 4.!
Toto sai kehässään laatumaininnaksi erinomaisen ja oli veteraaniluokan 2. Toton Tiikeri-poika teki hienon ensiesiintymisen näyttelyssä ollen ROP-pentu! Koska kello oli tässä vaiheessa vasta varttia vaille 2, teimme Tiian kanssa päätöksen lähteä kello 15:n InterCity:llä kotiin. Yöjuna kun lähtisi vasta kymmenen jälkeen illalla.
Kahdelta seisoimme pääovilla taksi tilattuna. Tarkoituksena oli hakea Tiian loput tavarat hotellilta, vaihtaa liput ja hypätä junaan. Kun olimme odotelleet parikymmentä minuuttia taksin tuloa, soitin takaisin taksikeskukseen kysyäkseni mikä kestää. Sain kuulla että taksi oli käynyt etsimässä meitä, mutta lähtenyt takaisin kun ei ollut saanut ketään kyytiin. Lievästi sanottuna raivostuneina pyysimme uuden taksin ja kerroimme kiireen olevan kova. Siinïä aikamme ihmettelimme millaisia näkymättömiä takseja Tampereella oikein oli sillä emme olleet kahden jälkeen poistuneet pääoven edestä.
Kello oli jo yli puoli 3, kun pihaan kurvasi taksi hakemaan toisia asiakkaita. Kerroimme kuljettajalle hätämme ja viiden minuutin kuluttua saimme vihdoin taksin. Hotellilla kymmenisen minuutia ennen junan lähtöä päätimme hajaantua: Minä juoksisin muutaman sadan metrin matkan asemalle vaihtamaan lippuja. Jonna ja Tiia jäisivät ottamaan tavaroita ja odottamaan Virpiïä ja Niinaa, jotka olivat myös päätäneet ehtiä junaan.
Asemalla sain hankittua Jonnalle, Tiialle, itselleni ja kolmelle koiralle paikkaliput junaan. Lipunmyyjä ei kyllä ymmärtänyt mikä kiire minulla oli, kun aikaa lähtöön oli melkein viisi minuuttia. Tämä rauhallinen nainen ei myöskään nähnyt ongelmaa kuvailemani "paljon" tavaran raahaamisessa ramppeja ylös raiteelle.
Junan lähtö oli kuulutettu jo kauan ennen kuin Jonna ja Tiia ilmestyivät portaita pitkin raiteelle koirat mukanaan. Tavaroita heillä ei kylläkään ollut, eikä Virpiä tai Niinaa. Juna lähti kuitenkin heti kyytiin päästyämme, joten asemalle jäivät häkit, trimmauspöytä, matkalaukut, eväät sekä puolet seurueestamme. Mukaan tarttui kuitenkin yksi ylimäräinen koira, mutta onneksi oli rahaa mukana sen verran että matkasta selvittiin. Illalla olimme sitten Rovaniemellä 11 aikoihin väsyneinä ja helpottuneina. Ehdimmepä vielä aamulla ajoissa kouluun...

Lyhyesti:
Saavuimme Tampereelle aamulla aikaisin junalla, mutta osasimme jotenkin tuhlata aikaa niin tehokkaasti että olimme näyttelypaikalla n. 5 min. ennen kehän alkua. Santtu oli trimmattu viimeksi lähes 2 viikkoa sitten eikä nytkään sen kummemmin saatu ehostettua. Yllätykseksi tuloksena oli kuitenkin VAL eri/4 ja PU 4! Uroksia oli PU-kehässä kuitenkin reilun tusinan verran...
Minä olin Santun ja Jonna Toton kanssa myös JH-kehässä. Kilpailijoita vanhemmissa oli 54. Jonna
karsiutui jatkosta mutta minä sijoituin peräti toiseksi!
Sunnuntaina Toto oli VET eri/2 ja Toton poika Tiikeri ensimmäisissä virallisissaan ROP-pentu! JH:n SM-osarissassa oli tällä kertaa 68 vanhempaa. Minä kilpailin jälleen Santulla ja Jonna australianpaimenkoira Retulla. Jonna karsiutui, mutta minä olin tällä kertaa 4.!
Junnujen osalta hieno viikonloppu siis, mutta meinasi mennä pieleen kun melkein myöhästyimme junasta. Puolet tavaroista ja seurueestamme jäikin asemalle ja joutuivat odottelemaan seuraavaa junaa...


28.2.05 Vietin sairaspäivää kotona netissä surffaillen ja satuin löytämään yllätyksekseni Santun kolmannen tyttären tietoja netistä. Canmoy's Saga asuu Japanissa ja sille on viime syksynä syntynyt kolme pentua. Nartusta löytyy nyt myös kuva Santun jälkeläisiä -sivulta. Lähetin omistajalle myös sähköpostia ja hän kertoi Sagan olevan kaunis ja mukavaluonteinen koira. Sille oli tulossa pentue erään amerikkalaisen uroksen kanssa..


19.2.05 Toto juhlii 8-vuotis syntymäpäiviään. Täältä tullaan veteraanikehät!


14.2.05 Epäviralliset agilitykisat Rovaniemellä
Santtu ja minä kävimme harjoittelemassa epävirallisissa agilitykisoissa. 2-3 -luokkien rata oli mielestäni juuri sopiva; tarpeeksi haastetta muttei mitenkään mahdoton. Alku sujui hyvin eikä mitään virheitä tullut. Sen takia olikin harmillista että saimme hylkäyksen väärästä radasta: Aidan jälkeen oli kiemuraputki, josta piti mennä kauemmasta päästä sisään ja sitten puomille. Putkeen mentiinkin oikein ja kun Santtu tuli sieltä ulos kutsuin sitä puomille ja se tulikin minua kohti.
Tällöin käänsin sille selkäni ja lähdin juoksemaan puomin viereen. Silloin Santtu koki edessään olevan aidan liian houkuttavaksi ja hyppäsi sen ennen kuin kiiruhti puomille. Suoritimme radan loppuun ja se olisikin ollut virheetön lukuun ottamatta yhtä tökkäystä joka oli minun ohjausvirheeni. Kuten epävirallisissa kisoissa on tapana saimme kuitenkin palkinnon, suklaasydämen Ystävänpäivän kunniaksi.


13.2.05 Match Show
Vietimme mukavan päivän RKK:n nuorisojaoston Ystävänpäivä Match Show:ssa.
Tulokset olivat ihan kelpoja; Jenny junnujen 1. afgaani Sagalla, minä 3. Santulla.
Jonna ei ollut mukana, vaan Kemissä uintikisoissa. Toto oli veteraanien 2. ja
Santtu sai punaisen nauhan, muttei sijoittunut. Oman ruusukkeensa
se tienasikin kiihdytyskisassa, ollen pienten koirien 3. Toton poika Tiikeri
teki hienon mätsäri-debyytin ollen BIS 3! Onnea Tiikeri!Koko mätsärin
tuomaroi Sanna Vartiainen ja siihen osallistui n. 70 koiraa.
Junnut


29-30.1.05 Turku KV
Jonna, minä (Jutta) ja Pallarin Tiia, sekä Santtu ja Tiian isovillis Wanda vietimme näyttelyviikonlopun Turussa. Lähdimme matkaan jo perjantai-iltana junalla. Aamulla saavuimme 8 maissa tuuliseen Turkuun ja saimme Jankan Tiinalta kyydin messukeskukseen. Meillä oli mukavasti aikaa valmistautua klo 11 alkavaan Junior handlerin SM-osariin.
Vanhempien ikäryhmässä oli yli 50 kilpailjaa ja vaikka meillä olikin iso kehä käytössä jouduttiin kilpailijat jakamaan viiteen ryhmään tilapuutteen vuoksi. Jonna kilpaili Tiinalta lainatulla Täplä-walesilla ja heillä menikin ihan mukavasti. Täplä kuitenkin värkkäytti jalkojen asettelussa ja Jonna karsiutui kisasta. Minä ja Santtu sekä Tiia ja Wanda selvisimme molemmat 20 parhaan joukkoon.
Tuomarimme Markku Mähönen teetti jatkoon päässeillä edestakaiset liikkeet ja valitsi sitten viisi sijoitettavaa. Minä karsiuduin mutta Tiia jatkoi kilpailua edelleen. Viisi parasta vaihtoivat vielä koiria keskenään. Lopulta tuomarimme oli tehnyt valintansa ja sijoitti kilpailijat. Pian iloitsimmekin Tiian voittoa! Ennen ryhmäkilpailujen alkua Tiia kilpaili vielä osarivoitosta nuorempien kilpailun voittanutta Noora Huttusta vastaan. Tämänkin Tiia voitti ja lunasti toistamiseen itselleen paikan joulukuun SM-kisaan!
Tiia ja Wanda Turussa
Sunnuntaina olikin sitten uusi kisapäivä. Tiia päätti jättää jh-kisan väliin. Jonnalla oli hieman kiire kisakoiran hankinnassa, mutta löysi viime hetkellä kisakaverikseen Sani-cockerin. Minä kilpailin jälleen Santulla. 14-17 -vuotiaita oli kisaan ilmoittautunut 33.
Jonnalla tuli Sanin hihnan kanssa pikkuisia ongelmia eikä se myöskään ollut sinä päivänä mitenkään innokas liikkumaan joten he eivät jatkaneet 13 parhaan joukkoon. Minä ja Santtu jatkoimme kisaa mutta emme sijoittuneet kärkiviisikkoon. Santtu ei tällä kertaa käynyt rotukehässä, joten saatoimme rentoutua näyttelyalueella loppupäivän. Illalla lähdimme yöjunalla kotiin väsyneinä mutta tyytyväisinä ja pääsimme Rovaniemelle maanantaiaamuna 11 aikaan.


23.1.2005 Agilitykisat Kemi
Olimme Santun kanssa Kemissä TORKK:n järjestämissä agilitykilpailuissa. Kannustausjoukoiksi mukaamme lähti äiti ja Toto. Kyseisenä päivänä järjestettiin 3 kilpailua ja olimmekin ilmoittautuneet niihin kaikkiin. Ensimmäiselle radalle starttasimme siinä hiukan ennen kymmentä. Minua jännitti aivan käsittämättömän paljon ja juoksentelinkin rataa ympäri kaikki suunitelmat unohdettuna. Sekoilusta oli seurauksena se, että vein Santun putken ohi ja ihanneajankin ylitimme 1.70 s.
Toisen kisan rataantutustumisesta myöhästyin hiukan, enkä ehkä sen takia ehtinyt hermoillakaan. Ohjaus sujui, tuloksena 0, luva ja sertifikaatti ja 2. sija! Näin ollen siirryimme medi 2 -luokkaan. Tämä viivästytti hiukan kotiinlähtöämme, sillä 2-luokan hyppyrata alkoi tunnin myöhemmin kuin 1-luokan olisi alkanut.
Ensimmäiseen 2-luokan starttiin ehdinkin sitten taas jännittää. Radan mutkaisella alkuosuudella tuli muutamia ohjausvirheitä, jotka veivät paljon aikaa. Ratavirheiltä vältyimme, mikä oli uudessa luokassa kelpo suoritus, mutta hiukan jäi harmittamaan reilun 4 sekunnin ajaylitys. Joka tapauksessa meillä oli erinomainen kisapäivä!
palkintopallilla


8-9.1.05 Kajaani KV
Jenny ja minä kävimme junnuilemassa Kajaanin KV näyttelyssä. Jenny sijoittuikin lauantaina elämänsä ensimmäisessä JH-kisassaan hienosti 10-13 -vuotiaiden sarjassa neljänneksi! Lauantaina kisakoirana Jennyllä oli Santtu. Sunnuntaina Jenny kilpaili entuudestaan tuntemattomalla englanninspringeri Pipillä ja pääsi 7 parhaan joukkoon. Minä kilpailin lauantaina isovillis Wandalla ja sunnuntaina Santulla. Sijoituksia tai jatkopaikkoja ei vanhempien ikäryhmässä kuitenkaan tällä kertaa tullut.


12.12.04 Match Show Rovaniemi
Olimme Lapin Kennelpiirin mätsärissä ja osallistuimme Kennelliiton nuorisotietovisaan. Saimmekin peräti kaksi palkintokorokepaikkaa, sillä minä (Jutta) voitin kisan ja Jonna tuli kolmanneksi. Samat sijoitukset tuli myös JH-kisassa. Jenny puolestaan voitti Lapsi& Koira -kisan.


4-5.12.04 Helsinki KV Voittaja -04
Olimme tietysti Messarissa Toton kanssa. Mielestämme reissu oli erittäin onnistunut, vaikka unohdimmekin(!) ilmoittautua JH-kisaan. Toto nimittäin sai yhden elämänsä parhaista arvosteluista ja tulkintamme mukaan oli PU-luokassa "epävirallinen 5.", sillä sieltä jonon hänniltä tuomari vähitellen nosti Toton aina sijoituksen tuntumaan. Tapasimme myös paljon tuttuja ja kannustimme kavereitamme junnujen SM-finaalissa.

Toto kehässä


20-21.11.04 Jyväskylä KV
Kävin Santun kanssa Jväskylässä junnuilemassa ja hakemassa hieman itsevarmuutta esitämiseen myös rotukehässä. Ihan tieten tahtoen vein Santun itse kehään, ei kummempia palkintoja tullut mutta pääsin "sileänkammostani". Sileänkammolla tarkoitan sitä, että olen hieman kammonnut Santun esittämistä, sillä jokainen sen eh-laatumaininta on tullut minun esittämänäni; kenen tahansa muun viemänä se on aina saanut eri:n (tai SA:n). Junnuissa meni kohtalaisesti ja pääsimmekin noin 15 parhaan joukkoon.


24.10.04 Tromssa KV
Jutta oli Santun kanssa Tromssassa näyttelyreissulla RKK:n bussikyydillä. Mukavasti meni, olihan kotiintuomisina VSP ja Cacib sekä pokaali JH-kisasta, ei tosin kärkipään sijoituksesta.

Tromssan ROP ja VSP