Justus

C.I.B. POHJ FI SE(n) NO MVA Balt JW-09 Twitters Blush Damask "Justus"

s. 27.2.2008
om. Jutta & Mervi Jakkila
kasv. kennel Twitters, Taalintehdas
lonkat: B/A
silmät: OK, lievä distichiasis, tarkistettu 2/12
Justus KoiraNetissä
kuvagalleria
Justus MH-luonnekuvauksessa
näyttelyarvostelut

Justus

Justus on kolmevuotias walesinspringerspanieliuros. Luonteeltaan se on ehdottoman iloinen ja kaikesta kiinnostunut. Se tulee hyvin toimeen kaikenlaisten koirien ja ihmisten kanssa, joskaan ei aina ymmärrä etteivät kaikki haluaisi tutustua siihen. Tähän ikään mennessä Justukselle on kertynyt jo paljon kokemusta matkustamisesta ja monenlaisista koiratapahtumista. Näyttelyt ja muut suuret yleisötapahtumat se ottaa mukavan rennosti.

Jutan ja Jounin asunto kyllä koki monenmoista Justuksen tulon jälkeen. Yletön mielenkiinto ja toiminnantarmo ei rajoittunut vain omiin leluihin. Yksin ollessaan Justus teki nuoruusaikoinaan paljon kolttosia pureskellen erilaisia pikkuesineitä ja kurotellen pöydälle varastamaan hedelmiä tai leipää. Huonekalut eivät ole kokeneet lainkaan vaurioita, sen sijaan silmälasit, rannekello, kyniä, kaukosäädin, kännykän laturi, 5 juomapulloa, lukuisia kynttilöitä, vesivärit, antennijohdot, tietokoneen kaijuttimet ym. ovat muuttaneet koostumustaan Justuksen käsittelyssä.

Alla kuva Justuksesta sen leikittyä naapurin rottweilerin kanssa ojassa.

Justus

Justuksen tulo perheeseemme pohjautui Jutan ja Mervin pitkäaikaiseen haaveeseen saada entisen koiramme, Oton, jälkeläinen jälleen perheeseemme. Onhan Totokin Oton pojanpoika, mutta siltä emme ehtineet saada sopivaa pentua. Justuksen emän takaa Otto (Fin Mva & Jva Betty's Mail Beretta) löytyy ja isän takana vaikuttaa myös muutama ihailemamme welssiyksilö. Tämä pentue sattui myös syntymään sopivaan aikaan, niinpä uusi koira oli saatava.

Poitsun kanssa on toistaiseksi harrasteltu näyttelyitä, tokoa, sekä pienimuotoisesti metsästystä. Justus hakee luonnostaan katsekontaktia ja siltä löytyy intoa ja mielenkiintoa lähes kaikkeen toimintaan. Noutaminen ja esineiden kantaminen on sen mielestä erityisen mukavaa. Näyttelykehissä olemme pyörineet mukavalla menestyksellä. Saavutuksena mm. Pohjoismaiden muotovalion arvo sekä Baltian juniorivoittajan titteli vuodelta 2009, 5 x cacib, viisi sertiä, kolme varasertiä ja 2 x RYP-3 KV-näyttelystä. Pentuluokissa Justus oli muutamaan kertaan ROP-pentu ja kerran myös RYP 3 kaikkien rotujen pentunäyttelyssä. Huomattavaa on, että lähes jokaisessa arvostelussa on ollut positiivinen maininta luonteesta.
Tottelevaisuuskokeen alokasluokan liikkeitä on harjoiteltu pääasiassa kotona. Ensimmäisiin kokeisiin osallistuttiin elokuussa 2010, mutta koe meni myttyyn todennäköisesti ohjaajan jännittämisen vuoksi. Pisteet eivät riittänneet edes kolmanteen palkintoon. Pari epävirallista tokoa on mennyt samaa rataa.
Spanielien taipumuskokeen Justus läpäisi vasta kolmannella yrityksellä. Hieman pehmeä luonne haittasi koetilanteessa irtautumista hakuosuudelle. Muut osa-alueet sujuivat jokaisessa kokeessa mallikkaasti. Kolmannella kerralla ohjaajana oli Jonna, joka Justukselle vieraampana onnistui olemaan tarjoamatta sille tilaisuutta tueutua ohjaajaan liiaksi. Tuolla viimeisellä kerralla Justuksen haku oli juuri ja juuri riittävän laajaa kokeen läpäisemiseksi. Kotioloissa haku on toisinaan ollut mallikastakin, kun metsässä on riittävästi vetäviä hajuja. Mitään huippuhyvää metsästyskoiraa Justuksesta tuskin saa, mutta toivottavasti siitä olisi joskus jonkinlaista hyötyä Jounille lintumetsällä.

Justus