Uutiset 2006

              uutiset 2005


Santun tyttären Roosan pennut ovat tulivat luovutusikään tammikuussa 2007! Kaikille pennuille löytyi rakstava koti. Toivottavasti vielä kuulemme näistä villiksistä nimeltään Betty's Mail Marathon, Merlin, Myth ja Melody.


9-10.12 Voittaja 2006, Helsinki
Meidän poppoon miehitys näyttelyssä oli ennätyksellisen pieni: Jonna ja Jenny ilman koiria. Tytöt osallistuivat vuoden viimeiseen junior handlerin SM-osakilpailuun, joka oli samalla Jonnan uran viimeinen mittelö. Nuorempien sarjassa kilpailijoita oli 38 ja vanhemmissa 67. Tuomarina toimi Anders Sandbacka. Sekä Jennyllä että Jonnalla oli kilpilukumppaninaan englanninspringerspanieli, Jonnalla nuori uros Proppen ja Jennyllä jo aiemmin tuttu Milla. Hienosti kisa menikin, sillä aamupäivän karsinnoista kumpikin selvisi viiden parhaan joukkoon ja jatkamaan kisaa isossa kehässä. Iltapäivällä kaikki huipentuikin hienoihin sijoituksiin: Jenny oli tiukan voittokamppailun jälkeen toinen ja Jonna omassa kisassaan neljäs. Hieno päätös uralle siis.
Jenny ja Milla

Jonna ja Proppen


8.12 Kennelnimi
Meidän perheessä aletaan jälleen kasvattaa. Äiti lunasti itselleen nuoruudenaikaisen, jaetun kennelnimensä Betty's Mail. Viimeisin pentue tämän kennelin waleseja onkin syntynyt vuonna 1987 ja viimeisin äidin kasvattama pentue on vuodelta 1996. On siis jo aikakin palata kasvatustyöhön :)


2.12 RKK:n Match Show Imarissa


25.11 Toton poika Doniol Offer to Tuture eli Tiikeri valmistui Suomen Muotovalioksi! Viimeinen serti tuli Kemin näyttelyssä, jossa tuomarina toimi Markku Santamäki. Onnittelut Tikille sekä koko Simosten perheelle :)


15.10 RKK:n Match Show Vaihdekadun kentällä
Taas järjestimme RKK:n nuorisojaoston voimin sunnuntaipäivän iloksi Match Shown. Vuorossa oli Mätsäri-cupin kolmas osakilpailu, johon oli kutsuttu tuomareiksi Arja Angelva ja Kaisa Kostamo-Pääkkö. Meidän perheen alkuperäisenä miehityksenä oli Jenny, Jutta ja Santtu. Kisapaikalla kuitenkin huomasimme Totolla olevan mukavasti pisteitä cupissa, joten sekin haettiin mukaan. Päivä oli juuri sopiva mätsärille ja paikalle tulikin noin 80 koiraa omistajineen.
Porukkamme menestys oli erittäin hyvä. Jenny kilpaili JH:ssa englanninsprinkku Millan kanssa toiseksi Kuusijärven Janikan viedessä voiton. Santtu kävi pyörähtämässä Lapsi&Koira -kisassa naapurin Karitan kanssa, ja he sijoittuivat niin ikään toisiksi. Jutta ja Sanntu päätyivät SH-kilpailussa kolmansiksi.
Varsinaisen Match Shown puolella Toto pärjäsi hienosti: ensin veteraanien voitto ja lopulta tämä tuomareiden mukaan "iloinen ja reipas veteraani" julistettiin koko mätsärin kauneimmaksi koiraksi! Tällä BIS-voitolla Toto siirtyi Mätsäri-cupin johtoon. Myös Jutta ja Jenny ottivat SH- ja JH-cupeissa kärkipaikan.
Toto BIS 1

Jenny ja Milla jh 2 Jutta ja Santtu sh 3


7-8.10 Oulu KV
Syksyn ainoaan "lähi"näyttelyymme menimme autolla, mukana Jonna, Jenny, Jutta ja Jouni sekä koirina Toto, Santtu ja Sissi-jenkki. Lähdimme liikkeelle aikaisin lauantaiaamuna ja ehdimme hyvin näyttelypaikalle. Päivä alkoi meidän osaltamme walesinspringereillä. Toto esiintyi Jonnan kanssa mukavasti ja palkkiona oli veteraaniluokasta eri/1. PU-kehässä oli paljon uroksia eikä Totolle tällä kertaa sijoitusta irronnut. Kiva pokaali saatiin kuitenkin muistoksi VSP-veteraanille.
Toto Oulussa
Jonna ja Jenny kilpailivat JH:ssa, Jenny Sissillä ja Jonna Santulla. Kumpikaan ei päässyt sijoituksille asti, mutta Jonna selvisi 14 parhaan joukkoon. Kilpailuun osallistui nuorempien sarjassa 33 ja vanhempia oli 26. Päivän päätteeksi pyörimme hieman kaupungilla ja rentouduimme hotellissa.
Sunnuntain toiminta alkoi myös heti aamulla, sillä keskarit arvosteltiin päivän ensimmäisinä. Santun menestys oli ihan mukavaa: VAL eri/2 ja PU-kisassakin tuli neljäs sija. Esiintyminen olisi toki voinut olla iloisempaankin, kuten aina. Arvostelusta emme harmiksemme ymmärtäneet mitään, se oli saksaa erikoisella käsialalla. Käännöpalvelukaan ei osannut auttaa.
Santtu Oulussa
Tytöt myös junnuilivat taas, nyt SM-osarissa. Sijoituksia ei taaskaan tullut, mutta Jonna pääsi Nemo-keskarin kanssa toiselle kierrokselle. Viikonloppu oli siten kohtalaisen onnistunut, vaikka huippumenestystä ei tullutkaan.


24.9. Agilityn syyskisat Rovaniemellä
Santtu ja Jutta starttasivat oman kerhon syyskisoissa kahteen järjestettävään kisaan. Ensin oli vuorossa hyppyrata, jolle Santulla riitti liikaakin virtaa. Rata alkoi mallikkaasti, mutta noin puolessa välissä Santtu karkasi radalta. Se kävi morjestamassa paria jalkapalloa potkiskelevaa pikkupoikaa, jotka säikähtivätkin kohti ryntäävää puudelia,koppasivat pallon kainaloon ja juoksivat karkuun.
Vielä hetken jaksoi Santtu ilostuttaa yleisöä, kunnes palasi radalle suorittaen sen virheettä loppuun. Mukavat ablodit saatiin hylkäyksestä huolimatta :) Toiselle radalle energiaa oli sitten purettu jo sopivasti ja perusrata sujuikin virheittä. Tuloksena siis puhdas nolla ja luokkavoitto! Nyt Santulta puuttuu enää yksi LUVA-tulos kolmosiin siirtymisiin. Päivä oli siis kohtalaisen onnistunut ja kisapaikalla oli kylmästä ilmasta huolimatta rento ja iloinen meininki.


27.8 Hämeenlinna KV
Hämeenlinnan KV-näyttelyyn lähdettiin vain sunnuntaiksi miehityksellä Jutta, Jenny, Toto ja Milla. Kulkuvälineenä oli tutusti yöjuna. Ensimmäisenä sunnuntaiaamun ohjelmassa oli walesikehä kymmeneltä. Vielä mukavan viileässä aamuilmassa Toto esiintyi kohtalaisen nätisti, palkkiona veteraaniluokan eri/2 ja PU3 sekä loistava arvostelu. Tuomarina toimi Tarja Hovila.
Puolilta päivin alkoi Jennyn ja Millan kilpailu Junior handlerin SM-osakilpailussa. Nuorempien ikäluokassa oli reilut 20 kilpilijaa. Jenny ja Milla selvisivät ensin 12 parhaan ja lopulta viiden sijoitettvan joukkoon. Koiria vaihdettiin ja Jenny sai kokeilla keeshondin esittämistä. Homma sujuikin ihan mallikkaasti ja palkintona hieno 3. sija kovassa kisassa.
Jenny ja Milla
©Jonna Kainulainen
Iltapäivällä autoimme vielä esittämään New Desing's -kasvattajaryhmää, joka olikin englanninspringereiden rop-kasvattajaryhmä. Illemmalla seurueeseemme liittyi myös kaksi uutta perheenjäsentämme kun Jenny sai pari uutta rottaneitiä mukaansa asemalla. Sohviksi ja Stepiksi nimetyt rotat pääsivät yöjunalla uuteen kotiinsa.


28-30.7 Kööpenhaminan KV näyttelyt, Tanska
Santtu oli Eijan mukana Tanskanmaalla kolmessa inttinäyttelyssä. Ensimmäisen päivän saldona oli avoimen luokan 2. sija, sikäläinen SA ja PU3 ja vara-Cacib. Toisen päivänä samoin avoimen luokan toinen mutta "sileille ykkösille" jäätiin. Kolmas päivä toikin sitten luokkavoiton. Lopulta kolmannessa näyttelyssä Santtu oli PU3 ja sai Tanskan Sertin ja siinä samalla myös valionarvon! :)


26.6 Posti toi tullessaan Totolle paketin ihan Belgiasta asti. Totolle on nyt vahvistettu KANSAINVÄLISEN MUOTOVAILION titteli!24-25.6 Kansainvälinen Juhannusnäyttely Rovaniemellä
Kotinäyttelyjä varten oli monta tuntia talkoiltu ja se onnistui tänäkin vuonna hienosti. Menestystä tuli omalle poppoolle myös kehien puolella. Lauantaina jännitettiin walesien puolella. Toton pojat Väiski ja Tiikeri osallistuivat nuorten luokkaan. Ennen sitä junnuluokkaan pääsi Väiskin "velipoika" Aku. Toto osallistui luonnollisesti veteraaniluokkaan. Tulokset olivat varsin iloisia: Akulle eri/1 vara-serti, Tiikerille eri/1, Väiskille eh/2 ja Totolle upeasti eri/1, ROP-VET, PU1 ja lopulta ROP! Arvostelussakin oli pelkkää hyvää :) Tuomarina toimi Unkarilainen Tamás Jakkel.
Toto BIS-VET 3
Junnuissa Jennyllä ja Sissillä meni mukavasti ja Marjatta Pylvänäinen-Suorsa sijoitti heidät toiseksi 17 nuorempien sarjan kilpailijan joukuosta. Jonna kisasi Tiikerin kanssa, mutta joutui lähtemään kisasta kesken viedäkseen Toton veteraanien esiarvosteluun isoa kehää varten. Uhraus kuitenkin palkittiin hienosti kun Tamás Jakkel valitsi Toton päivän kolmanneksi kauneimmaksi veteraaniksi. Upea päivä kertakaikkiaan vaikkei 8. ryhmän kilpailusta sijoitusta herunutkaan.

Sunnuntai vietettiinkin tiiviisti villakoirakehän laidalla. Keskarit arvosteli Juha Kares. Santtu ei tuttuun tapaansa esiintymisellään loistanut, mutta tulos oli kuitenkin kelvollinen; VAL eri/2, PU4. Junnuissa ei Jennyllä ja Sissillä, kuten myöskään Jonnalla ja Santulla menestystä tullut. Rovaniemeläismainetta puolusti kuitenkin nuoremmissa Janina Simonen sijoittumalla kolmanneksi ja vanhemmissa Janika Kuusijärvi nappaamalla upean osarivoiton ja Piirinmestaruuden. Onneksi olkoon heille!22.6 Santtu vanheni taas vuodella. Herra on nyt jo kunnioitettavat 5 vuotta vanha. Onnea Santulle!
Santtu 5v17.6 Ogren kaikkien rotujen näyttely, Latvia
Santtu oli Eijan mukana pitkällä näyttelymatkalla ihan Latviassa asti. Reissu olikin todella kannattav sillä menestystä tuli ihan huimasti: Santtu oli hienosti ROP saaden sertin ja tullen näin Latvian muotovalioksi! Loistavan päivän täydensi vielä sijoittuminen 9. ryhmässä neljänneksi!


21.5 RKK:n Match Show
Jälleen vierahti mukavasti aamupäivä mätsärissä omalla treenikentällä. Kisat tuomaroi Päivi ja Pirjo Lassila ja osallistujiakin oli ihan mukavasti. JH:mme kisailivat junnuissa, Jenny Santulla ja Jonna Akulla. Sijoitukset olivat neljäs ja viides. Santtu sai punaisen nauhan mutta jäi sijoituksetta.


22.4 Muurolan ryhmänäyttely (5, 7& 8)
Tähän näyttelyyn lähdimme hakemaan Väiskille ja Akulle kehäkokemusta ja mielellään myös hyviä arvosteluita. Akun ensimmäinen virallinen käynti junioriluokassa toi Markku Santamäen arvostelussa eh/1, Jonnan handlaamana. Väiski oli velipoikansa Tiikerin kanssa sopuisasti nuortenluokassa. Jutan esittämä Väiski sai eh:n ja voitti luokan. Aurinkoinen päivä sujui siis varsin mukavasti, pettyneitä ei näihin tuloksiin voida tietenkään olla.15-16.4 Pääsiäisen koirapäivät
Rovaniemen Käyttökoirat järjestivät tänäkin vuonna jo perinteeksi muodostuneet pääsiäisen agilitykilpailut. Kotikisoissa kun oltiin, osallistuivat Jutta ja Santtu luonnollisesti kaikkiin tarjolla olleisiin neljään kilpailuun. Lauantai alkoikin oikein mukavasti nollatuloksella ja luokkavoitolla! Kilpailukirjaan merkittiin nyt ensimmäinen nousu-KUMA kakkosesta.
Toinen rata oli myöskin vauhdikas ja virheetön aina kohtalokkaalle putkelle saakka. Putki kulki poikittain A-esteen alta, ei hämäävästi mutta kuitenkin alta. Santtu ei mennyt putkeen vaan kiersi A:n etupuolelle ja kielloista huolimatta läiskäisi toisen etutassunsa kontaktipinnalle. Hylky siis tuli, ja katsojille makeat naurut. Santulle ei todellakaan ollut epäselvää mennäkö A:lle vai ei, se tuntui tekevän läpsäyksen ihan huvin vuoksi :)
Sunnuntaina kumpikin startti sujui virheettömästi, mutta kunto ei ihan kestänyt toista päivää ja Santtu oli armottoman hidas. Ensimmäinen ja toinen sija kuitenkin aikavirheistä huolimatta rapsahti. Sunnuntaina Ounashallissa järjestettiin RKK:n nuorisojaoston toimesta myös Match Show. Mätsäri keräsi satakunta osallistujaa ja meillä tulokset olivat varsin mukavia.
Toto oli sinisten veteraanien 1. ja BIS 6. Santtu oli Jennyn esittämänä viimeinen joka karsiutui sinisten aikuisten sijoituksia jaettaessa. Jonna esitti Aku-walesin hienosti punaisten pentujen toiseksi. Jutta vei kehään
Väiskin joka sijoittui punaisten aikuisten neljänneksi. JH:ssa Jenny oli Sissi-jenkin kanssa toinen ja Jonna 5 paristakymmenestä kisailijasta. Jutta voitti Senior handler-kisan, jossa oli huikeat kaksi osanottajaa.


4.3 Rovaniemen ryhmänäyttely (ryhmät 5 & 8)
Oli mukavaa päästä taas näyttelytouhuihin ja vieläpä täällä ihan kotinurkilla. Näyttely järjestettiin Saarenkylän nuorisoseuran talolla elikkä SANU:lla. Toto lähti "huvin vuoksi" vetskukehään, tärkeämpää oli nyt hankkia kokemusta jälkikasvulle, siis Väiskille ja Tiikerille. Jutta ja Väiski olivat nyt harjoitelleet muutaman kerran ja tähtäimessä oli parempi kehäkäyttäytyminen kuin Kajaanissa.
Tähän voisi sopia tuttu sanonta; kolmas kerta toden sanoo. Väiski oli nyt kolmatta kertaa kehässä, esiintyi huomattavasti paremmin ja sai ensimmäistä kertaa erinomaisen. Velipoika joutui tyytymään erittäin hyvään. Kumpikin käyttäytyi kehässä niin kuin nuortenluokan walesilta voi odottaa. Mitään pörinää ei veljesten välille kuitenkaan tullut eikä tarvinnut kenenkään hävetä näitä poikia.
Toto sai myös veteraaniluokasta erin, joten koska Jutta ei halkea kahdeksi, päätyi Toto PU-kehään Janika hihnan toisessa päässä. Tosimittelössä Väiski pesi isänsä, oli paras uros 2. ja sai ensimmäisen sertinsä! Toto sai tyytyä kolmanteen sijaan. Hieman lohdutusta toi kuitenkin VSP-veteraanille ojennettu pokaali :) Walesit tuomaroi Soile Bister.26.2 Laskiais Match Show
Lapin Kennelipiiri järjesti laskiaissunnuntaina mätsärin Imarin taimitarhalla. Jutta oli töissä mätsärissä ja Jennyllä oli tarkoituksena esittää kumpikin koira ja osallistua lisäksi junnukisaan. Osallistujamäärä jäi verrattaen vähäiseksi kenties iltapäivän jääkiekon olympiafinaalin vuoksi. Meillä oli kuitenkin kivaa ja ehdimmepä jopa ottelua katsomaan. Tulokset olivat kohtalaisen mukavia; Jenny ja Sissi olivat JH 3, Santtu oli aikuisissa punaisten 3. ja Toto veteraanien 2. =)19.2 Toton synttärit :) Onneksi olkoon 9-vuotias!

Toto21-22.1 TorKK:n agilitykilpailut, Kemi
Jutan tulkinta tapahtumista: Santtu ei ollut startannut virallisissa sitten pääsiäisen 2005. Nyt oli sitten korkea aika lähteä taas kilpailemaan. Harjoituksissa emme juuri olleet ehtineet käydä ennen kisaa (tarkalleen ottaen kerran talven aikana).
Lauantaiksi olimme ilmoittautuneet kaikkiin kolmeen kisaan. Ensimmäinen rata lähti vauhdikkaasti käyntiin ja etenimme virheittä aina esteelle nro 17, joka oli putki. Peitin ehkä liikaa putken suuta ja Santtu päätyi astumaan vieressä olleelle puomille... Oma mokani ihan selkeästi. Hylkäys siis tuli muuten hyvästä radasta huolimatta.
Toista kisaa saimme odotella kolmisen tuntia. Vauhtia oli tälle radalle hiukkasen vähemmän, mutta eteneminen sujui kuitenki ongelmitta. Luulin jopa että teimme puhtaan radan. Pöytäkirjoihin meille oli kuitenkin merkitty viisi virhepistettä. Arvelisin että ne saattoivat tulla puomin ylöstulokontaktilta. Ihanneajan puitteissa tehty vitonen riitti kuitenkin voittoon medi 2-luokassa, jossa oli 10 kilpailijaa :)
Kolmatta starttia varten meidän piti hillua kisa-alueella jälleen vajaat kolme tuntia. Heti hyppyradan alussa huomasin ettei suunnittelemani ohjaus sopinut nyt jo todella väsyneelle Santulle. Yritin sovittaa ohjausta hitaaseen vauhtiin, mutta yhdelle aidalle saimme kiellon. Kaikkiaan kankeasti sujuneen radan toiseksi viimeinen este oli pussi, ja santtu kielsi sille kahdesti, joten hylky tuli tästäkin suorituksesta :S
Sunnuntaina oli ohjelmassamme 2 kisaa. Aamun ensimmäinen startti meni täysin penkin alle. Santulla oli lihakset pahasti jumissa eikä se halunnut liikkua lainkaan. Surkea suorituksemme päättyi hylkyyn radan puolenvälin tienoilla. Kummallakin oli mieli maassa eikä into ollut kovinkaan kova ajatellessa vielä edessä olevaa toista agilityrataa. Ulkona ollut kova pakkanen ja viileä halli olivat vielä omiaan heikentämään tunnelmaa.
Päivän toista kisaa saimme odotella jälleen monta tuntia. Santun lihakset oli pakko saada auki, joten juoksutin sitä ensin pitkän tovin ja sitten oli kokovartalohieronnan paikka. Lämmiteltyä ja hierottua urheilijaa pidettiin vielä huovassa käärittynä aina lähtöön asti. Nämä toimenpiteet auttoivatkin huomattavasti ja puudelimme pääsi liikkeelle taas. Vauhti ei ollut huipussaan, mutta eteneminen oli kuitenkin sujuvaa. Ainoastaan pujottelu oli tuskaisen hidasta ja epävarmaa. Rata sujui puhtaasti, mutta aikavirhettä tuli peräti reilut 8 sekuntia. Tämä riitti kuitenkin kolmanteen sijaan joten olimme palkintopallilla toisen kerran viikonlopun aikana :D6-7.1 Kajaani KV
Näyttelyvuosi pyörähti jälleen käyntiin Kajaanin kansainvälisellä tamminäyttelyllä. Loppiaisena Santtu meni kehään ensimmäistä kertaa Jonnan esittämänä. Kisa sujui varsin mallikkaasti eikä tuloskaan ollut hassumpi; alankomaalainen tuomari Hans vd Berg antoi hyvät arvostelut ja Santtu sai erinomaisen. Valioluokassa se oli toinen ja paras uros -kisassa neljäs. Jonna ja Jenny osallistuivat myös Junior Handler -kilpailuun. Tuomarina toimi Inka Kemppainen. Jenny oli nuorempien sarjassa Sissi-jenkin kanssa hienosti 5. seitsemästätoista kilpailijasta! Vanhempien ikäryhmässä oli 46 kilpalijaa eivätkä Jonna ja Santtu selvinneet palkinnoille asti.
Sunnuntaina olikin walesikehän vuoro. Toto ei tällä kertaa ollut mittelöissä mukana, mutta kaksi Toton poikaa, Väiski ja Tiikeri, osallistuivat nuortenluokkaan. Ensimmäisenä kehään pääsi kuitenkin Väiskin "pikkuveli" Aku, joka olikin ensimmäisessä näyttelyssään hienosti ROP-pentu seitsemän pennun joukosta. VSP-pennun palkinnon vei Tiikerin "pikkusisko" Mette.
Kun isoveljet sitten pääsivät kehään, Väiski Jutan kanssa, olikin siellä melkoisesti vilskettä. Pojilla tuli keskenään pientä kahnausta, joten käyttäytyminen ei ollut loistossaan. Kumpikin sai eh:n, Tiikeri oli luokan 2. ja Väiski 3. Walesit arvosteli romanialainen Roberto Schill.
Sunnuntain JH-kisa oli vuoden ensimmäinen SM-osakilpailu. Kati Kilpeläisen
arvioitavaksi oli ilmoittautunut 21 nuorempaa ja 42 vanhempaa ikäryhmää olevaa kilpailijaa. Santtu pääsi kisaamaan Simosen Janinan kanssa tämän toiseen JH-
kilpailuun ikinä. Hienosta suorituksesta huolimatta heille ei jatkopaikkaa
irronnut, kuten ei myöskään Jonnalle.
Jenny kilpaili jälleen Sissin kanssa ja he pääsivät 9 parhaan joukkoon. Koiria vaihdettaessa Jenny sai hihnan päähän australianterrieri Kittyn. Tämä osio meni erittäin mallikkaasti. Kun omat koirat saatiin takaisin ne seisotettiin. Sitten piti lähteä liikkeelle ja Jenny laittoi hieman hutiloiden Sissille hihnan kaulaan. Hihna sitten jäi Jennyn käteen juoksemaan lähdettäessä ja Sissi jäi hihnatta odottamaan. Tällaisen mokan jälkeen ei luonnollisestikaan sijoitusta irronnat :D
Kaikenkaikkiaan viikoonloppu oli onnistunut ja vaikka kolmella eri kyydillä Kajaanista lähdimme, kaikki päätyivät kuitenkin onnellisesti perille =)