Uutiset 2010

uutiset 2005       uutiset 2006       uutiset 2007       uutiset 2008       uutiset 2009

Justuksen joulutoivotukset


16.12. Muistoissamme Osku

8-vuotias kissamme Osku on nukutettu ikiuneen. Osku laihtui syksyn mittaan kovaa vauhtia, vaikka söikin entiseen malliin. Lokakuun alussa eläinlääkäri otti siitä laajasti verikokeita, mutta löysi vain lievästi kohonneet maksa-arvot. Itse epäilimme diabetesta alusta asti, mutta emme tulleet ajatelleeksikaan, etteivät nämä verikokeet sisältäneet glukoosin mittausta.
Kului monta viikkoa, kunnes toinen eläinlääkäri totesi Oskulla todella korkeat sokeriarvot. Tuolloin kissaa nesteytettiin ja aloitettiin hoitokokeilu tablettimuotoisella sulfonyyliurealääkityksellä. Vaste lääkkeelle oli huono ja Oskusta tuli vain entistä väsyneempi ja laihtuminen jatkui. Insuliinipistoshoitoa oltiin aloittamassa, kun Oskun tila heikkeni entisestäänkin ja toipumismahdollisuudet vaikuttivat huonoilta. Tällöin päädyttiin lopettamaan Oskun kärsimykset.

Osku
Osku 1.9.2002-16.12.2010


11-12.12. Messukeskuksen KV-näyttelyt, Helsinki

Messarissa järjestettiin tänä vuonna tuplanäyttely, jossa lauantaiksi oli keksitty jakoon uusi titteli: "Helsinki Voittaja/ Helsinki Winner". Näissä Kennelliiton järjestämissä näyttelyissä on nykyään kovasti rahastuksen makua ilmassa. Meiltä koirista osallistui molempiin näyttelyihin vain Justus. Matka taitettiin mennessä SuKoKan Lapin alueyhdistyksen bussilla Jutan kanssa. Lauantain tuomarina oli ruotsalainen Bertil Lundgren, joka arvioi Justuksen erinomaisen tasoiseksi. Tuolla irtosi myös avoimen luokan voitto. Velipoika Rudi puolestaan nappasi käyttöluokan voiton pinkin nauhan kera. Paras uros -luokassa ei sijoituksille asti ylletty.
Mervi tuli Helsinkiin lentokoneella ja otti Justuksen huostaansa seuraavaa näyttelypäivää varten. Jutta palasi Ouluun yöjunalla sunnuntaina järjestettävää Taekwon-Don vyökoetta varten.
Sunnuntaina walesit tuomaroi brittiläinen Bill Bunce. Justusta esitti avoimessa Paasalon Inka ja sijoitukseksi tuli luokan toinen erinomaisella. Rudi puolestaan oli jälleen käyttöluokan ykkönen eri:lla. PU-sijoitukset menivät kaikki valioluokan koirille, mutta Rudi kutsuttiin takaisin sertikilpailuun, jonka se voitti! Toinen serti siis napsahti varsin isossa kisassa. Justuksen arvostelut voi tutusti lukea täältä.

Jutsus AVOeri1
Justus

Justus palasi kotiin bussilla Mervin kanssa maanantaina aamuyöllä. Tällä välin Jutasta oli tullut uusi ITF taekwon-don 1. danin mustan vyön haltija.


25.11. Honey silmätarkastuksessa

Welshityttösemme Honey kävi ensimmäisessä silmätarkastuksessaan. Mitään perinnöllisiä silmäsairauksia ei peilaavan eläinlääkärin mukaan näkynyt.


14.11. Jyväskylä KV

Pääsimme pitkästä aikaa näyttelyyn. Tällä kertaa pyörähdimme Jyväskylän suuressa inttinäyttelyssä kokoonpanolla Jenny, Jutta, Justus ja Honey. Jenny osallistui Junior Handler SM-osakilpailuun täpärästi paikalle ehtineen Mimmi englanninspringerin kanssa. Vanhemmassa ikäryhmässä oli 40 kilpailijaa ja tuomarina toimi Juha Palosaari. Jenny ja Mimmi etenivät kahden pudotusvaiheen jälkeen 10 parhaan joukkoon. Tässä vaiheessa Jenny sai vaihdossa faaraokoiran, jonka seisomaan asettelussa kävi pientä sählinkiä. Kenties tämä maksoi paikan viiden sijoittuneen joukossa. Osarivoiton nappasi muuten oululainen Saana Pirinen, joka on meidänkin koirien kanssa junnujuttuja treenaillut. Onnea Saanalle!
Jenny ja Mimmi
Jenny ja Mimmi JH-kisassa

Walesinsprinkkujakin oli ilmoitettu peräti 41. Tuomari oli kroatialainen Tino Pehar. Justus esiintyi avoimessa luokassa, jossa oli 7 urosta. Kaikki luokassa saivat erinomaisen ja Justus sijoittui mukavasti toiseksi. Arvostelun voit lukea täältä. Isossa paras uros -luokassa Justus karsiutui sijoituksilta. Jutta esitti myös Rudi-veljen käyttöluokassa. Esiintyminen oli iloista ja reipasta, mutta tuomarin makuun karkea pää ja kirsun pigmenttipuutokset eivät sopineet ja Rudi sai tyytyä laatuarvosteluun hyvä. Justuksen ja Rudin isä Santeri oli päivän paras uros ja myöhemmin ROP.
Justus AVO eri2
Justus AVO eri2

Honey esiintyi nyt toista kertaa virallisessa näyttelyssä. Tyttönen vaikutti jo lähes ammattilaiselta ja käyttäytyi muutenkin näyttelypaikalla todella fiksusti. Kehitys on vielä kesken, mutta tämä tuomari antoi rohkaisevasti Honeylle ainoan erinomaisen neljän juniorinartun joukossa. Tuloksena siis JUN eri1. Honeyn arvostelun löydät täältä Twittersit esittivät myös kasvattajaryhmän, jossa Justus oli mukana. Ryhmä sai kunniapalkinnon ja sijoittui toiseksi.
Honey JUN eri1
Honey JUN eri1


18.10. Kuulumisia

Syksy on kulunut koiraharrasteiden osalta alkuvuotta rauhallisemmin. Candylla oli juoksu ja se pääsi myös pari kertaa metsälle tuttujen kanssa. Saalista ei harmillisesti tullut. Toto oli Candyn poissa ollessa pissannut ensin Jennyn sänkyyn ja toisella kerralla olohuoneeseen jäätyään yksin. Papalla tulee ilmeisesti hätä jos herää nokosiltaan tyhjässä asunnossa. Pelkkä Osku-kissan läsnäolo ei riitä tähän avuksi. Oskukin täytti syyskuussa 8 vuotta ja on alkanut uhkaavasti laihtua kovaa vauhtia. Eläinlääkäri otti siitä verikokeita, joissa todettiin kohonneet maksa-arvot. Tarkempia tutkimuksia ei nyt kuitenkaan ehdotettu, joten Oskun vointia seuraillaan. Toistaiseksi se ei ole vaikuttanut kipeältä ja on entiseen malliin jopa ärsyttävän seurallinen.
Justusta on käytetty maastossa aina kun on ollut mahdollista. Kaverin mailla saatiin käydä fasaaneja ja merenrannan sorsiakin hätyyttelemässä. Lokakuussa alkoi kanalinnun metsästys ja siten varsinainen metsässä samoilu. Yleensä Jouni on ottanut haulikonkin mukaan, mutta kunnollisia riistatilanteita ei ole saatu. Justuksen haku on edelleen hyvin vaihtelevaa ja paljolti riippuu hajujen määrästä. Muutaman kerran poika on karannut jänisjahtiin, jolloin kaikki käskyt kaikuvat kuuroille korville. Kaupungissa ollessa on peruskuntoa alettu nostaa polkupyörälenkeillä pari kertaa viikossa. Justus oppi ravaamaan pyörän rinnalla todella vaivattomasti ja on nykyään tosi innoissaan pyörävarastolle suunnattaessa.
Santtu kävi tänään ensimmäisen kerran koirahierojalla. Ajatus hierojalle lähtemisestä syntyi kun Santtu parin viikon ajan pujahti sängyn alle Jounin ehdottaessa aamulenkille lähtöä. Hieroja löysikin paljon kireyksiä lihaksistossa, jotka selittävät hyvin liikkumishaluttomuutta. Santtu todettiin kuitenkin ikäisekseen hyväkuntoiseksi.
Santtu ja Justus lähtevät pian reiluksi viikoksi Rovaniemelle hoitoon, kun Jutta ja Jouni suuntaavat Slovakiaan Taekwon-Do -kilpailuihin.

Jonna on jo melko lailla kotiutunut Washington D.C:ssä. Lapin Kansassa oli viime viikolla vekkuli kuva Jonnasta ja Totosta 10 vuoden takaa. Tuolloin he voittivat ryhmänäyttelyssä Junior Handlerit. Jutta oli kasvattiwalesimme Roopen kanssa samassa kilpailussa ikäsarjan toinen.

Jonna ja Toto vuonna 2000


3.10. Nuca luonnetestissä

Kasvattikeskarimme Betty's mail Merlin eli kotoisammin Nuca osallistui omistajansa Tiinan kanssa luonnetestiin Oulussa. Ohessa tulokset:

Tuomarit: J Keinänen & R Lehmuspelto

Toimintakyky +1 Kohtuullinen
Terävyys +1 Pieni ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +1 Pieni
Taisteluhalu -1 Pieni
Hermorakenne +1 Hieman rauhaton
Temperamentti +3 Vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin.
Laukaisupelottomuus +++ (laukaisuvarma)
Loppupisteet 140
Lopputulos hyväksytty

25.9. Match Show, Rovaniemi

Käyttökoirat ry järjesti MätsäriCupin viimeisen osakilpailun, johon Jutan näyttelyvieroitusoireiden takia osallistuttiin Justuksen ja Santun kanssa. Tuomareina toimivat Jonna Turpeenniemi ja Riikka Ylinampa. Jenny osallistui Junior Handleriin Justuksen kanssa. Ensin tuli voitto vanhempien ikäsarjassa. Päivän parhaan valinnassa vaihdettiin koiria ja taas vaihdossa tuli kääpiövillakoira. Justus osoittautui nuorempien sarjan edustajalle turhan haastavaksi, joten Jenny pokkasi päivän parhaan JH:n pokaalin.
Jenny ja Justus
Jenny ja Justus

Justus osallistui varsinaiseen match show:hun ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen. Esiintyminen oli mallikasta myös toisella parilla, joten Justus päätyi tällä kertaa sinisen saaneeksi isoissa aikuisissa. Sinisten kehässä tuli sijoitukseksi kolmas.
Justus sin 3.
Justus sinisten kolmas

Santtu oli kehässä Jutan kanssa kahteen otteeseen. Ensin Senior Handlerissa tuli toinen sija. Myöhemmin veteraaneissa sama sijoitus toistettiin. Kehäliikkuminen oli Santulla todella halutonta totuttuun tyyliin. Santtu ei olekaan menossa ainakaan tänä vuonna mihinkään näyttelyihin. Keväälläkin todennäköisesti käydään korkeintaan pari kertaa. Jos 10 ikävuoteen asti päästään terveenä, voidaan ehkä hyödyntää ilmaisia näyttelykäyntejä lähialueella.
Santtu
Santtu


19.9. Match Show, Rovaniemi & Villakoirien syysretki, Oulu

Lapin nuuskut ry järjesti noutajatapahtuman yhteydessä match shown Rovaniemen kauppatorilla. Jenny osallistui Candyn kanssa Junior handler -kilpailuun, jossa oli 9 osallistujaa. Ikäryhmiä ei tässä kilpailussa ollut ja vain 4 parasta sijoitettiin. Jenny sai vaihtokoirakseen hieman ujostelevan aprikoosin kääpiövillakoiran, mutta suoriutui haasteesta hyvin. Päivän suoritus palkittiin kilpailun voitolla.

Jenny ja Candy
Jenny ja Candy
kisan 4 parasta junnua

Oulussa Jutta osallistui Santun ja Justuksen kanssa villakoirakerhon paikallisosaston syysretkelle. Reitti kulki pari kilometriä luontopolkua pitkin laavulle makkaranpaistoon ja takaisin. Paikalla oli noin 15 ihmistä villakoirineen. Justus oli ainoa muun rotuinen, mutta käyttäytyi varsin mallikkaasti puudelien seassa. Lyhyistä sadekuuroista huolimatta retki oli hyvin onnistunut. Pari tunnelmakuvaa matkan varrelta:

Santtu syysretkellä
Santtu
Justus syysretkellä
Justus


11.9. Spanielien taipumuskoe, Äetsä (Sastamala)

Honey osallistui taipumuskokeeseen Mervin ohjaamana. Koepaikka syksyn viimeiseen taippariviikonloppuun aukesi yllättäen viidenneltä varasijalta edeltävänä keskiviikkona. Sekä Justus että Honey olivat tyrkyllä kokeeseen, mutta kun vain toiselle oli tilaa, annettiin tämä yritys Honeylle. Kokeeseen mentiin todella spontaanisti, sillä kunnon harjoituksia oli takana tältä kesältä vain yksi. Tämäkin ainoa harjoitus sisälsi vain haun ja laukauksen. Laahausjälkeä ei oltu kokeiltu kertaakaan, saatikka tavattu fasaania. Myös uinti oli jäänyt alkukesän iho-ongelmien takia olemattomiin, joten suuria odotuksia ei ollut. Rokoktuksetkin ehdittiin vain täpärästi uusia, sillä ne olisivat vanhentuneet 9.9. jälkeen.
Springerspanielit ry:n järjestämä koe pidettiin kaukana Pirkanmaalla, jonne Mervi ajeli Rovaniemeltä edellisenä iltana töiden jälkeen. Kokeessa oli mukana 24 koiraa jaettuna kolmelle tuomarille. Honey oli seitsemän koiran ryhmässä Taru Kalkkilan arvosteltavana. Suoritusten jälkeen pitkänmatkan koirakko sai luvan poistua jo ennen tulosten julkaisemista. Tämän vuoksi Mervi oli jo puolivälissä kotimatkaa kuullessaan tuomion: Hyväksytty tulos! Ohessa arvostelu.

SOSIAALINEN KÄYTTäYTYMINEN
Rauhallinen nuori narttu. Suhtautuu iloisesti ihmisiin ja toisiin koiriin. Hyväksytty
HAKU JA LAUKAUS
Alkuun suppeaa, ohjaajaan tukeutuvaa. Laukauksesta haku laajenee, metsän hajut alkavat kiinnostamaan. Pitää hyvin yhteyttä ohjaajaan. Tulee luokse kutsuttaessa. Hyväksytty
JÄLJESTYS
Maa- ja ilmavainuista jäljestystä. Kulmalla kaarros, jonka jälkeen jäljen päällä jäljestämistä. Tulee linnulle ja jää nuuhkimaan sitä. Hyväksytty
VESITYÖ
Kehotuksesta veteen ja tuo riistapukin käteen. Hyväksytty
TOTTELEVAISUUS
Koira tottelee ohjaajaa hyvin. Hyväksytty
YHTEISTYÖ JA YLEISVAIKUTELMA
Koiran ja ohjaajan yhteistyö on hyvää.
KOKONAISARVOSTELU
Hyväksytty

Honey SPA1
Honey kotiutuneena SPA1-tuloksen kera

28.8. Spanielien taipumuskoe, Pyhäntä

Justus ja Jutta viettivät elokuun viimeisen lauantain Pyhännän Pitkäkankaan metsässä. Valiojuhlia ei päästy koitoksen päätteksi pitämään. Jo toista kertaa hakuosuus koitui Justuksen kompastuskiveksi. Haku oli kylläkin huomattavasti parempaa kuin kesäkuun kokeessa. Varsinkin osuuden alussa Justus irtaantui ilahduttavan vauhdikkaasti ja reippasti hieman oikealle painottuneeseen hakukuvioon. Metsä kuitenkin tiheni selvästi saapuessamme suon reunaan ja tällöin myös hakukuvio supistui huomattavasti. Laukauksen jälkeen pieni ihmettelytauko ja sitten sama meno jatkui. Kun tulimme takaisin avarampaan maastoon tuomari Jaana Heiskari käski kytkeä koiran. Aikaa oli tällöin kulunut vasta 12 minuuttia, joten metsästä poistuttiin hyvillä mielin. Maksimiaika kokeessa koiran haun testaamiseen on 20 min, mikä kesäkuussa Justukseen käytettiinkin.
Hieman yllätyksenä tulikin, että hakuosuus oli tuomittu hylätyksi lopullisessa arvostelussa. Sama kohtalo oli myös kolmella muulla koiralla, eikä kukaan ollut saanut käyttää täyttä 20 minuuttia. Kaikenkaikkiaan vain kolme koiraa yhdeksästä kokelaasta sai hyväksytyn tuloksen. Seuraavassa arvostelu kokonaisuudessaan:

SOSIAALINEN KÄYTTÄYTYMINEN
Justus käyttäytyy rauhallisesti ja hyväksyy mukisematta muut koirat ja ihmiset. Hyväksytty
HAKU JA LAUKAUS
Aluksi innokkaasti liikkeelle ilmavainulla, mutta meno hyytyy suppeaksi ohjaajan lähimaastossa liikkumiseksi. Laukausta ihmettelee. Hylätty
JÄLJESTYS
Innokasta jäljestystä siksak-kuviolla. Kulma tarkistuksella ja jatkaa ilma-maavainulla etenemistä. Fasaanin nuuskii. Hyväksytty
VESITYÖ
Ui halukkaasti ja noutaa riistapukin. Hyväksytty
TOTTELEVAISUUS
Justus tottelee ohjaajaansa Juttaa erittäin hyvin. Hyväksytty
YHTEISTYÖ JA YLEISVAIKUTELMA
Rauhallinen pari täydentää toisiaan hienosti. Valitettavasti tänään ei Justusta hakuaosuus innostanut.
KOKONAISARVOSTELU
Hylätty


Kesän koonti

Elokuu lähestyy loppuaan, joten nyt voi katsella kuluneen kesän antia koiraharrastuksen saralla. Touko-elokuu välillä perheemme on puuhaillut koirien parissa monenlaista:
Mervi on arvostellut kaksi spanieleiden taipumuskoetta, opiskellut MH-luonnekuvauksen C-toimitsijaksi ja osallistunut springeri-leirille Candyn kanssa.
Jutta on toiminut moneen otteeseen kehäsihteerinä, käynyt näyttelyissä, taippareissa ja tottelevaisuuskokeissa koiriensa kanssa.
Jenny on osallistunut muutamaan JuniorHandler-kisaan ja esittänyt koiria näyttelyissä. Lisäksi hän osallistui spanielien trimmauskurssille. Kesällä Jenny kävi myös rippikoulun ja reissasi Suomessa.
Jonna kävi kertaalleen kehäsihteerin hommissa ja lähtee syyskuussa Washingtoniin toimiakseen au pair:ina vajaan vuoden ajan.

Toto on viettänyt eläkepäiviään mm. kotona ja mökillä. Terveenä se on pysynyt lievää kalastelun jälkeistä jäykkyyttä lukuun ottamatta. Lisäksi takapään voimat ovat hiljalleen heikentyneet siten, että autoon nousussa sitä on autettava. Sohvalle Toto kuitenkin hyppää vielä itse.
Santtu on päässyt verestämään agilitytaitojaan treenattuaan Rovaniemellä mini/medi-3 -ryhmässä viikoittain. Pari kertynyttä ylipainokiloa hieman hidastavat vauhtia, mutta suorilla tämä vaari syttyy edelleen. Kilpakentille palaamisen onneksi estää ohjaajan lisessittömyys, kisakärpänen kun melkein pääsi Juttaa puraisemaan.
Candy osallistui MH-luonnekuvaukseen Punkalaitumella. Lisäksi se on käynyt Mervin kanssa spanielikoulussa ollen oikea mallioppilas.
Justus ylsi kesällä huimaan näyttelymenestykseen keräten viimeiset sertinsä ja ensimmäiset cacibinsa komeiden ryhmäsijoitusten kera. Alkukesällä eka taippariyritys kariutui hakuun, toinen yritys on tulossa. Tokossa ylitettiin kisakynnys, mutta treeniä tarvitaan vielä valtavasti.
Honey osallistui ensimäiseen näyttelyynsä Rovaniemen KV:ssä. Pari muuta koitosta peruuntui hot spotin vuoksi. Myös taippaeita varten harjoittelu on aloitettu.


23.8. Epävirallinen TOKO Oulussa

Oulun Koirakerho järjesti epävirallisen tottelevaisuuskokeen nimellä Elo Seura Cup. Jutta ja Justus osallistuivat alokasluokkaan. Edelleenkään ei ollut suuria menestysodotuksia, vaan tarkoitus on hakea kisakokemusta. Ehkäpä vielä joskus koesuoritukset alkavat muistuttaa harjoituksissa nähtävää tasoa. Koe järjestettiin hiekkapohjaisella kentällä kahden sadepäivän jälkeen. Vielä kisahetkelläkin satoi vettä, oli kylmää ja lätäkäitä väisteltävänä. Olosuhteet olivat varmasti vaikeammat kylmänäppiselle ohjaajalle kuin hänen spanielilleen.
SeuraCup-sääntöjen mukaan koiraa saa palkita, mutta palkattu liike menee automaattisesti nollille. Tuomari oli toko-harrastaja, mutta linja voi toki olla erilainen kuin oikealla tuomarilla olisi.

Tässä pisteet ja ohjaajan kommentit:
Luoksepäästävyys: 10 -nätisti istui sivulla ja heilutti tuomarille häntää
Paikalla makaaminen: 0 -ohjaaja hiipparoi kummallisesti lätäköiden lomassa, koira lähti melkein heti perään
Seuraaminen kytkettynä: 7 -hyvällä paikalla kulki, ei kunnon kontaktia, hihna kiristyi välillä
Seuraaminen taluttimetta: 0 -jäi katsomaan västäräkkiä juoksuosuuden jälkeen, otin pallon esille, minkä jälkeen mallikasta ja iloista seuraamista
Maahanmeno liikeestä: 9½ -tosi hyvä, vähän hidastin kävelyä, josta meni puolikas
Luoksetulo: 9 -iloinen ja vauhdikas, tuli vähän väljästi sivulle ja piti käskeä istumaan
Seisominen liikkestä: 0 -hyvä seuraaminen, pysähtyi, mutta lähti sitten kävelemän kentän reunalle
Estehyppy: 0 -ei hypännyt 2. käskyllä, joten otin vielä pallopalkalla harjoituksen vuoksi
Kokonaisvaikutus: 7 -iloinen meininki, mutta katseli liikaa muutakin kuin ohjaajaa, tuomari oli hiukan tiukka tässä
Yhteispisteet: 77/200, huonommin kuin viime kokeessa, mutta jäi paljon parempi mieli


3.8. Tottelevaisuuskoe Rovaniemellä

Meidän talouden "ensimmäinen ikinä"- virallinen tottelevaisuuskoe on takana. Jutalle ja Justukselle aukesi paikka Rovaniemellä järjestettyyn iltakokeeseen varasijalta. Tieto koepaikan saamisesta tuli jopa hieman yllättäen 5 päivää ennen koetta. Varsinkin hyppy ja paikalla makuu olivat vielä kovin vaiheessa, mutta yrittämään lähdettiin kuitenkin. Koe järjestettiin Pukinpolun varrella sijaitsevalla pallokentällä, jonka läheisyydessä oli edellisenä päivänä havaittu karhu. Pientä lisäjännitystä siis... Kokeen tuomarina toimi Allan Aula ja alokasluokassa oli 14 koirakkoa.
Tämänkertaisen koesuorituksen voi tiivistää sanoihin "kyllä se kotona osaa". Vielä koekehän ulkopuolella kontakti oli loistavaa ja häntä heilui. Kun kehään astuttiin sisään, jokin ohjaajassa varmaan muuttui ja koira rauhoitteli itseään jatkuvalla nuuskimisella. Tai sitten makupalojen ja lelun piilottaminen aiheuttivat Jutan jäämisen Justuksen mielestä hajujen jälkeen kakkoseksi. Seuraavassa pisteet ja ohjaajan kommentit:
Luoksepäästävyys: 10 -nätisti istui sivulla ja heilutti tuomarille häntää
Paikalla makaaminen: 0 -puoli minuuttia jaksoi, sitten nousi nuuskimaan ja ajautui naapurisakemannin viereen aiheuttaen hässäkän
Seuraaminen kytkettynä: 7 -nuuskutusta vain, seuraahan se hihnan perässä
Seuraaminen taluttimetta: 6 -tipahti välillä kokonaan matkasta, perusasennot vinoja ja kaukana
Maahanmeno liikkeestä: 0 -eipä mennyt maahan vaikka pysähtyi hetkeksi
Luoksetulo: 6 -tuli luokse mutta jäi viereen nuuskimaan, ei palannut perusasentoon ollenkaan
Seisominen liikkeestä: 6 -väljä seuraaminen, pysähtyi, ennakoi palatessa ja istahti ilman käskyä
Estehyppy: 0 -ei hypännyt, tämän opettaminen vielä kesken
Kokonaisvaikutus: 7 -hyvät kontaktit ainoastaan aloitusasennoissa, muutoin jatkuvaa nuuskimista
Yhteispisteet: 85/200, ei palkittu, sijoitus 14./14

Kun nuuskiminen tänään niin hyvin maistui, käytiin palatessa metsässä. Löytyipä Justuksesta vauhdikas haku! Jokin mieletön jälki sieltä löytyi ja oli jopa vaikeaa saada koiraa ohjattua toivottuun suuntaan kun vauhtia oli niin paljon. Harmillisesti Justus karkasi vielä metsään paluumatkalla autolle. Onneksi on korkea hännänkanto niin koiran suunnan sentään näki pusikon seasta ;)


24.7. Kemin kaikkien rotujen näyttely

Kemin näyttelyssä olivat jälleen puitteet kunnossa. Urheilukentän lyhyt ruoho on loistava näyttelyalusta, sää oli aurinkoinen, muttei liian kuuma ja toimitsijat ystävällisiä. Järjestelyt sujuivat hyvin eikä ruuhkia ollut missään.
Meidän tiimistämme näyttelyyn oli ilmoitettu Justus sekä australianterrieri Vikke. Justus aloittikin aamumme loistavasti Matti Tuomisen arvostellessa walesit: avoimesta luokasta voitto erinomaisella ja pian myös paras uros ja lopulta VSP! Sertiähän Justus ei saanut enää vastaanottaa ja valioluokkaan siirrytään vasta kun taipparit on suoritettu. ROPin vei viime aikoina niitä kuin liukuhihnalta nappaillut narttu Benton Walk of Fame, joka voitti iltapäivällä myös ryhmän. Waleseja oli ilmoitettu näyttelyyn 9 kpl ja laatuarvostelut vaihtelivat T:stä erinomaiseen. Justuksen arvosteluun tästä.

Justus Kemissä
Justus liikkeessä
Viken vuoro tuli vasta myöhemmin iltapäivällä. Tuomarina oli Irina Poletaeva ja hän katsoi Viken erittäin hyvän arvoiseksi. Nuortenluokassa sijoitus jäi hännille eli kolmanneksi vain ensimmäisen saadessa erin. Viken esiintyminen oli varsin mallikasta, vaikka nurmikolla tuntuikin olevan kiinnostavia hajuja. Arvoselussa toivottiin parempia takakulmauksia ja huomautettiin ristiin astuvista etuliikkeistä. Tyyppi, pää ja turkki puolestaan olivat hyviä. Vikke käy seuraavan kerran näyttelyssä todennäköisesti vasta ensi kesänä.

Vikke Kemissä
Vikke


15.7. Epävirallinen tottelevaisuuskoe

Justus ja Jutta osallistuivat Rovaniemellä RKK:n järjestämään epäviralliseen ToKoon. Jännitys oli ohjaajan puolelta kovaa, joten viime hetkellä peräännyttiin alokasluokasta mölleihin. Mölliluokassa ohjaaja saa valita neljä suoritettavaa liikettä, jotka ovat saman tyylisiä kuin alokasluokassa. Luoksepäästävyys ja yleisvaikutelma arvioidaan lisäksi kaikilta koirilta. Alustana oli etenkin spanieleille varsin haastava nurmikenttä.
Jutta valitsi paikalla makuun (1 min), seuraamisen taluttimessa, luokse tulon ja liikkeestä seisomaan jäämisen. Muuten koe meni varsin kivasti, mutta paikalla makuusta Justus säntäsi luoksetuloon heti ohjaajien käännyttyä. Tästä siis nolla. Muissa liikkeissä suurin ongelma oli pieni ennakointi, joten huippupisteitä ei tullut mistään osiosta. Kokonaisvaikutelmaksi 9 ja tuomarin kommentti oli: "ihan iloista touhua, vähän nuuskimista välillä".
Ensimmäisiin virallisiin tottelevaisuuskokeisiin elokuun alussa on ilmoittautuminen vetämässä, olemme toistaiseksi varasijalla.


12.7. Ei pentu-uutisia

Santun luona kesäkuun alussa vieraillut Hilla (Voulez Vous Veuve Cliquot) kävi eläinlääkärillä ultraäänitutkimuksessa. Harmillisesti masusta ei löytynyt yhtään pentua. Astutus uusitaan Hillan seuraavasta juoksusta.


8-11.7. Springerileiri

Mervi ja Candy osallistuivat Springerspanielit ry:n järjestämälle leirille Punkalaitumella. Hellesäässä vietetty leiri sisälsi monenlaista spanieleille sopivaa toimintaa. Mervi keskittyi lähinnä MH-luonnekuvauksen C-toimitsijakortin suorittamiseen. Myös Candy luonnekuvattin leirillä. Kuvauksen tulokset päivitetään pian Candyn omalle sivulle. Alla kuva Candysta Luonnekuvaajien (kokeen "tuomarit") kanssa.

Candy luonnekuvaajien kanssa
Marina Bast, Candy ja Kai Tarkka


11.7. Oulu KV

Oulussa järjestettiin tänäkin kesänä yhden viikonlopun aikana kaksi kansainvälistä koiranäyttelyä. Meiltä oli Justus ja Santtu ilmoitettu sunnuntaille, kun Jutta toimi kehäsihteerinä lauantaina ja ehti handleriksi vain sunnuntaina. Tulimme ajoissa paikalle, silä keskikokoisten villakoirien piti alkaa kymmeneltä. Tuomariperuutuksen vuoksi ne oli kuitenkin siirretty iltapäivän viimeiseksi. Odottelimme siis aikamme helteessä Justuksen vuoroa.
Walesinspringerit arvosteli ennakkoon ilmoitettu varatuomari Diogo Ramalho Portugalista. Paikalle oli vaivautunut vain neljä punavalkoista. Kaikki saivat erinomaisen, mutta Justus vei nyt jo toisen kerran ROP-tittelin. Kaupanpäällisiksi vielä toinen Cacib ja kolmas serti! Nyt on siis enää taipumuskokeiden suorittaminen jäljellä Suomen muotovalion tittelistä. Kummallisella tavalla kuitenkin harmittaa, että tämä viimeinen serti tuli jo nyt ja kyseessä oli kolmas serti portugalilaiselta tuomarilta. Justuksen arvostelu täällä.

Oulun ROP ja VSP -walesit
ROP Twitters Blush Damask VSP Rocbee Amiable

Santtu pääsi kehään vasta monen tunnin odottelun jälkeen. Vaihtotuomari oli belgialainen Rita Reyniers. Varsin tarkka tuomari olikin kyseessä, sillä Santusta ei ole pitkään aikaan löydetty näin paljon puutteita. Tulokseksi Santulle VET eri/1 PU4 ja ROP-vet. Arostelun voi lukea tästä.

Santtu näyttelypäivänä
Santtu näyttelypäivänä
Finaalikehiin osallistuttiin sitten kahden koiran voimin. Ensin Justus edusti ryhmässä 8. Näin suuressa näyttelyssä peräti 17 lintukoirarodussa oli löytynyt ROP-koira, ja lähes kaikki olivat paikalla isossa kehässä. Tuomari oli ruotsalainen Lena Stålhandske, joka on arvostellut Suomessa melko paljon. Justus yllätti jälleen pääsemällä ensin jatkoon ja lopulta ryhmäsijoituksille asti; RYP-3 toisen kerran peräkkäin!

Justus RUP-palkintoineen näyttelyn jälkeen
Justuksen menestyksekäs päivä
Santtu piti juoksuttaa kiireellä veteraanikehään, joka koottiin samalla kuin Justus oli vielä kilpailemassa. Veteraaneilla oli tuomarina Paavo Mattila ja kilpailijoita useampi kymmentä. Santtu esiintyi kuin helteen sulattama ja karsiutui odotetusti sijoituksilta.


22.6. Santtu 9 vuotta

Santtu on nyt 9-vuotias. Alla kuva päivän lenkiltä, jolla heiteltiin synttäreiden kunniaksi tennispalloakin. Yleensä Santtu saa leikkiä pallolla vain koulutustilanteissa, jottei pallohulluus pääsisi valloilleen.

9-vuotias Santtu
Santtu 9-vuotispäivänään


19-20.6. Rovaniemi KV


Rovaniemen kansainvälinen koiranäyttely järjestettiin tänä vuonna perinteistä poiketen jo viikkoa ennen juhannusta. Näin haluttiin välttyä päällekäisyydeltä Maailmanvoittajanäyttelyn kanssa. Joka tapauksessa Jenny, Jutta ja Mervi talkoilivat ja muutama koira pyörähti kehässä. Lauantaina australianterrieri Vikke (Yläkitkan Vihtori) esiintyi nuorten luokassa norjalaisen Per Iversenin arvosteltavana. Tuomari kehui erityisesti Jennyn esittämistä, ja piti Vikkeä erittäin hyvänä koirana, jolle toivoisi runkoon hieman lisää pituutta ja parempia etuliikkeitä. Kokonaistulos oli NUO eh/2.
Vikke
Vikke
Jenny kilpaili Junior handlereissa Justuksen kanssa sijoittuen viidenneksi. Tuomarina oli seuraavan päivän walesituomari Jose Homem de Mello Portugalista.
Jenny ja Justus
Jenny ja Justus

Sunnuntaina ensimmäisenä kehään pääsi Santtu. Sää ei todellakaan ollut puudeleille paras mahdollinen, sillä vettä satoi koko aamupäivän. Santtu esiintyi kuitenkin hieman tavallista reippaammin ja sai hienon arvostelun suomalaiselta Tuula Plathanilta. PU-kisassa kaksi ruotsalaista kuitenkin kiilasi edelle. Lopullinen tulos oli VET eri/1 PU3 ROP-vet.
Santtu
Santtu
Walesinspringereissä Justus teki huiman tempun ollen ROP kera sertin ja cacibin! Justusken arvoselun voit lukea täältä. Honey osallistui ensimmäisen kerran viralliseen näyttelyyn ja saikin peräti erinomaisen. Junioriluokassa se jäi hännille ollen kolmas. Edelle kiilasi Lilli-sisko, joka oli myös PN4. Honeyn arvostelu ehti mennä sijoitusmamman mukana, mutta ehkä saamme sen vielä julkaistua sivilla.
Junior handlereissa kilpailtiin tänään sekä Lapin kennelpiirin mestaruudesta että SM-osakilpailuvoitosta. Kummassakin kilpailussa tuomarina toimi irlantilainen Jean Lawless. PM-kilpailussa Jenny esitti shetlanninlammaskoira Lottaa (Moorwood Caribbean Blue Gossamer) ja sijoittui hopealle. Osarissa kilpakumppanina oli Pyry-tipsu, jonka Jenny esitti aiemmin rotukehässä tuloksena PU4 ja VSP-veteraani. JH:ssa ei parille tullut menestystä ja kilpailun ajaksi sadekin yltyi pahimmilleen.
Jenny ja Pyry
Jenny ja Pyry
Ryhmäkilpailussa Santtu edusti veteraaneissa jääden kuitenkin ilman menestystä. Jutta ja Jenny esittivät apuna ryhmässä sileäkarvaisianoutajia. Kennel Emkristina's sijoittuikin hienosti neljänneksi BIS-kasvattajakisassa.
Päivän suurin menestyjä oli kuitenkin Justus FCI:n roturyhmässä 8. Ensimmäisessä ryhmäkilpailussaan Justus poimittiin aluksi seitsemän parhaan jokkoon ja lopulta tuomari Per Iversen sijoitti Justuksen lintukoiraryhän kolmenneksi!
Justus RYP3 Rovaniemi KV
Justus RYP-3


16.6. Match Show Rovaniemellä

Rovaniemen Käyttökoirat järjesti jällen mätsärin. Jutta oli kutsuttu toiseksi tuomariksi, joten meidän poppoosta vain Honey osallistui. Näyttelyhommat Jennyn kanssa sujuivatkin ihan hyvin. Tuloksena isoissa aikuisissa sinisten neljäs sija. Tuomarina Honeyn luokassa oli Heli Arstio.

Honey


13.6. Muhos ryhmis 1 & 7/8

Muhoksen ryhmänäyttelyyn oli ilmoittautunut peräti 23 walesia. Meiltä Justuksen ja Honeyn oli tarkoitus osallistua, mutta Honeyn näyttelykäynti peruttiin hot spotin ja ajellun kaulan vuoksi. Justus kuitenkin edusti talouttamme mukavasti ollen avoimessa luokassa toinen erinomaisella ja lopulta PU3 kera varasertin. Tuomarina oli puolalainen Jan Ryk, joka jakoi myös paljon eh:ta eikä puhunut kovinkaan hyvää englantia. Tuomarin erikoisuus oli myös se, että hän halusi kaikkien luokan koirien seisovan kehässä rivissä kun yhdelle saneltiin arvostelua. Mikäs siinä odotellessa, mutta koirilla oli varsin kuuma auringon porottaessa kehään. Arvostelun voi lukea täältä.

Justus
Justus PU3
Mainitaan vielä, että Justuksen emä Siiri oli samana päivänä Raision ryhmänäyttelyssä Best in Show.


12.6. Taipumuskokeet Rovaniemellä

Justus osallistui Rovaniemen Olkkajärvellä järjestettyyn spanielien taipumuskokeeseen Jutan ohjaamana. Tuomarina toimi Veli Nurminen. Kokeen järjestivät Springerspanielit ry ja Lapin Spanielikerho ry. Sää oli mukavan aurinkoinen, mutta reipas tuuli viilensi koiria sopivasti.
Justus jäi näissä kokeissa ilman hyväksyttyä tulosta. Muut osuudet sujuivat hyvin, mutta odotetusti haku ja laukaus koitui Justuksen kompastuskiveksi. Haku alkoi reippaasti, mutta Justus ajautui turhan kauas edellisen koiran käymälle alueelle, jolloin Jutta kutsui sen luokse. Tämän jälkeen haku oli todella suppeaa ja Justus pysyi 10 metrin säteellä pysähtyen vähän väliä katsomaan Juttaa kysyvästi. Laukausta Justus hieman ihmetteli, mutta jatkoi sitten nuuskimistaan lähietäisyydellä.
Laahausjälki sujui varsin hyvin ja vedestä nouto erittäin mallikkaasti Jutan saadessa poimia riistapukki suoraan suusta. Tottelevaisuus oli koko päivän moitteetonta; kaikkeen tarvittiin vain yksi komento. Ainoa heikko kohta on siis hakukuvion suppeudessa. Toivottavasti tämä korjaantuu viemällä kaupunkilaiskoira metsään muutaman kerran ennen seuraavaa koeyritystä.


viikko 22: Hilla kylässä Santun luona

Santun luona kävi muutamana iltana kylästelemässä nuori ja viehättävä keskarinarttu Voulez Vous Veuve Cliquot eli "Hilla". Tämän myötä Paradisiacal-kennellin odotetaan pentuja elokuun alussa. Pentutiedusteluihin vastaa Raisa Issakainen.


29.5. Rovaniemi ryhmis 5 & 7/8

Justus eiintyi Rovaniemellä ainoana uroksena. Tuomarina oli tällä kertaa Leila Kärkäs, jolta Justus sai eh:n reilu vuosi sitten. Tänään arvostelu oli kovin erilainen vuodentakaiseen verrattuna, mutta tulos sama eh/1, tällä kertaa avoimesta luokasta. Hieman jäi harmittamaan, sillä serti olisi ollut taattu erinomaisella. Vika oli tänään lyhyessä etuaskeleessa, josta ei ole huomautettu pitkiin aikoihin.
Jonna toimi tässä näyttelyssä pitkästä aikaa kehäsihteerinä. Jutta juoksutti kehässä Justusken lisäksi Grouseseeker's -englanninspringereitä, jotka korjasivat kaikki palkinnot. Päivän kruunuksi he olivat BIS-kasvattaja. Onnea Marjaanalle ja Janikalle!

Justus
Justus
Justus


22-23.5. Metsästyskoulutusviikonloppu

Justus ja Jouni osallistuivat Pohjois-Suomen Spanielikerhon ja Lumijoen Metsästysseuran järjestämälle kurssille Oulun kupeessa Lumijoella. Viikonloppukoulutus oli tarkoitettu spanieleille ja seisojille, ja kumpikin roturyhmä tutustui metsästyskoiran koulutusperiaatteisiin. Jouni on metsästänyt lintuja kohtuullisen paljon, mutta ei koskaan kouluttanut koiraa. Toisaalta Justus on elänyt melko urbaanissa ympäristössä, eikä ole edes ikinä nähnyt metsäkanalintua. Opittavaa siis riittää.
Kurssille osallistui noin 15 spanielikoirakkoa ja kahden päivän aikana käsiteltiin lähinnä perustottelevaisuuden, noudon ja vedestä noutamisen opettamista. Halukkaille oli myös näyttelykoulutusta ja laukauksen sietoakin testattiin. Justuksen bravuuri oli ehdottomasti vedestä noutaminen. Tottelevaisuusliikkeet eivät Jounin kanssa onnistuneet ihan normaalin tason mukaan. Jounin käskyt ja kehonkieli todennäköisesti eroavat jonkin verran Jutan koulutustavoista, joten Justus ilmaisi hämmentymistä nuuskimalla jatkuvasti maata. Vaikka kaikki omat suoritukset eivät menneetkään ihan nappiin, oli opettavaista seurata muiden koirakoiden virheitä ja onnistumisia. Justus myös osoitti jälleen olevansa täysin rento ja rauhallinen, vaikka ympärillä on paljon vieraita ihmisiä ja koiria.
Näinkin lyhyt perehdytys spanielimetsästykseen nosti selvästi Jounin koirankoulutusinnostusta ja lujitti poikien suhdetta. Alla tyylinäyte "dummyn" noudosta.

Justus ja Jouni


22.5. Aptus Show, Helsinki KV

Taas reissattiin, tällä kertaa Helsingin kansainväliseen näyttelyyn. Seurue oli seuraava: Jenny, Jutta ja Santtu. Matkat taittuivat yöjunalla istumavaunussa. Helsingissä kävelimme aamulla rautatieasemalta jäähallille, sillä aikaa oli runsaasti. Takaisin asemalle palasimme ratikalla. Mustia, ruskeita ja valkoisia keskareita oli ilmoittautunut 22. Tuomariksi oli kutsuttu tanskalainen Leif Lehman Jörgensen. Villakoirat ja monet muutkin turkkirodut arvosteltiin alakerran harjoitushallissa, joka oli tukahduttavan kuuma. Jäähallin ilmastointia ei ilmeisesti viitsitä rasittaa koiria ja näyttelyväkeä varten, sillä lämpötila oli varmasti lähellä 30 celsiusastetta. Trimmauspaikkaa ei myöskään ollut selvästi osoitettu, joten suurin osa trimmasikin ulosmenoväylällä, joka oli aavistuksen viileämpi kuin kehäalue. Yritimmekin aina mahdollisuuksien mukaan pitää Santtua inhimmillisen viileässä päähallissa, jossa Jennyn JH-kilpailu pidettiin.
Santun yksittäisarvostelu meni hyvin ja veteraaniluokan ainoana tuli laatuarvosteluksi erinomainen. Paras uros -kilpailussa sijoitus nousi kovassa seurassa yllättävän korkealle; PU-2. Edelle meni vain venäläinen uros, joka oli päivän ROP. Narttujen ajaksi Santtu palautettiin taas päähalliin tuulettumaan, sillä läähätys oli melkoista. Narttuveteraaneja oli tällä kertaa 2, joten Santun piti palata kilpailemaan parhaan veteraanin arvosta. Vastus oli tuttu "Veera" (Backseat Driver's Living Doll), joka vei voiton jo väsähtäneestä Santusta ja oli myöhemmin hienosti BIS-vet-3. Santun kokonaistulos tänään siis VET eri/1 PU-2 VSP-vet. Arvostelusta ei paljon jäänyt käteen, sillä tuomari kirjoitutti lähes kaikille samat kommentit. Täällä Santun versio.

Santtu PU-2
Santtu PU2 VSP-vet
Jenny osallistui Junior Handlerin SM-osakilpailuun, jonka tuomaroi Sari Kares. Kilpailijoita oli ikäryhmässä tällä kertaa 31. Kilpakoirakseen Jenny sai lainata nuorta englanninspringerinarttu Dorista (Goldmoore's Make It Happen). Enkkujen rotukehä pyöri samaan aikaan, joten Jenny sujuttautui kilpailuun ensimmäisenä arvosteltavaksi. Jonon ensimmäisenä tuli kiireen vuoksi vähän luisteltua, eikä menestystä tullut tällä kertaa. Yhteistyö Doriksen kanssa sujui kuitenkin hyvin ja ehkä Jenny saa toistenkin kisata tyttösen kanssa. Kisan aikana Jutta puunasi Santtua toisessa hallissa ja sitten Doriksen oli mentävä rotukehään, joten kuvia suorituksesta ei saatu.
Harmillisesti myös walesinspringereiden kehä ehti pyörähtää villakoirien kanssa päällekäin. Jenny esitti rotukehässä coton de tuléar -narttu Neven, jonka tulos oli tänään VAL eh2. Jäimme seuraamaan myös ryhmäkilpailuja, joissa oli mukava nähdä Benton-walesien ottavan BIS-kasvattaja -kilpailun voiton.


8.5. Pello ryhmis 5&9

Santtu esiintyi Pellon ryhmänäyttelyssä. Hihnan päässä oli ensimmäistä kertaa Jenny, sillä Jutta toimi kehäsihteerinä toisessa kehässä. Villakoirien tuomari oli viime hetkellä vaihtunut ruotsalaiseen all-rounderiin Kurt Nilssoniin. Muutos sopi meille hyvin ja Santtu saikin hyvän arvostelun ja oli 2. paras uros ja ROP-veteraani. Paremmalla liikkumisella olisi tuomarin mukaan voitu ottaa voittokin. Myöhemmin iltapäivällä isossa kehässä Santtu sijoittui hienosti neljänneksi päivän kauneimman veteraanin valinnassa! Tässä tuomarina toimi Mona K. Selbach Norjasta.

Santtu BIS-VET-4
Santtu BIS-VET-4
Jenny osallistui Junior Handler -kilpailuun pitkästä aikaa tiibetinspanieli Pyryn kanssa. Tuomari Harto Stocmari sijoitti Jennyn ja Pyryn toiseksi vanhempien ikäryhmässä.

Jenny ja Pyry
Jenny ja Pyry JH2


24.4. Pyhäjärvi ryhmis 7&8

Jutta ja Justus kävivät kahdestaan pyörähtämässä ryhmänäyttelyssä Pyhäsalmella, Pyhäjärven keskustaajamassa. Pieni ryhmänäyttely oli kerännyt peräti 23 walesinspringerspanielia. Tuomarina toimi Raija Tammelin.
Suuria odotuksia ei tällä kertaa tuomarin maun tuntien ollut. Laatuarvostelussa saatu punainen nauha ei siis tullut yllätyksenä. Avoimessa luokassa kilpaili 4 urosta, joista Justus sijoittui kolmanneksi edellisten saadessa päivän ensimmäiset erinomaiset. Tulokseksi jäi siis ihan mukava AVO EH3. Arvostelusta voi päätellä että Justuskessa oli monta asiaa hieman eri lailla kuin tuomari olisi toivonut. Toisaalta vajaa kolmannes koirista sai H:n, joten aika paljon oli Justuskessa kohdallaankin.

Justus Pyhäjärvellä


17.4. Vaasa KV

Islannin tulivuorenpurkauksesta johtuva lentoliikenteen seisahtuminen aiheutti Vaasan näyttelyyn melkoisen tuomarinvaihtorumban. Myöhään perjantai-iltana myös venäläisen villakoiratuomarin tulo peruutettiin. Santun osallistuminen jouduttiin perumaan vaihtotuomarin jääviyden vuoksi. Matka oli kuitenkin suunniteltu kimppakyydillä, joten Jenny, Jutta ja koirat Santtu ja Justus pakkautuivat lauantaiaamuna Kososen Arjan autoon kahden isovillakoiran seuraksi.
Näyttely oli kuten edellisvuosinakin hyvin järjestetty ja mukavahenkinen. Jenny ja Justus osallistuivat Junior handlerien SM-osakilpailuun, jonka tuomaroi Kirsi Kentala. Ikäryhmään oli ilmoittautunut 28 osallistujaa. Jennyn suoritus oli ihan mallikas, mutta korjattavaakin jäi eikä sijoitusta tullut tässä kilpailussa. Justus kuitenkin parantaa kerta toisensa jälkeen JH-koiran ominaisuuksiaan.

Jenny ja Justus
Jenny ja Justus
Jenny ja Justus

Jotta päivä ei mennyt ihan näyttelyturistina oleiluun, Jutta esitti rotukehässä chow chow -uroksen, ryhmäkehässä harmaan kääpiövillakoiran ja auttoi Arjaa PN-kehässä. Kerrottakoon vielä että Arjan Nemea valmistui näyttelyssä muotovalioksi PN3-sijoituksella ja Lily oli PN2 ja ROP-veteraani. Ei siis mikään turha reissu meidän autolastillisella. Santtukin viihtyi näyttelyssä jopa enemmän kun ei tarvinnut napottaa pöydällä tukanlaitossa.


27.3. Suomen Villakoirakerhon pääerikoisnäyttely, Helsinki

Jutta ja Santtu viettivät viikonlopun Villakoirakerhon Oulun paikallisosaston bussimatkalla. Kohteena oli Helsinki ja siellä Kaapelitehtaalla järjestetty villakoirien erikoisnäyttely. Matkalle lähdettiin Oulusta perjantai-iltana ja takaisin kotona oltiin sunnuntai-iltana. Mustia, ruskeita ja valkoisia keskikokoisia oli ilmoitettu 58 koiraa. Tuomariksi oli kutsuttu ruotsalainen Stephen Wheeler.
Santtu esiintyi ainoana veteraaniuroksena ja sai erinomaisen sekä hyvän arvostelun. Parhaan veteraanin valinnassa viime viikonlopun Tampereen kilpakumppani otti revanssin. Santusta tuli siis VPS-veteraani. Jutta pääsi esittämään myös yhtä narttupentua ja juniorinarttua.

ROP- ja VSP-veteraanit
ROP-VET Backseat Driver's Living Doll    VSP-VET Canmoy's Scandalmonger


20-21.3. Tampere KV

Viikonloppu vietettiin Tampereen suuressa KV koiranäyttelyssä. Matka taitettiin autolla miehityksenä Jutta ja Jenny. Koirista mukana olivat Santtu ja Justus.
Molempina päivinä rotukehä ja JH-kehä olivat aivan vierekkäin, mikä oli todella kätevää. Aikataulut menivät kumpanakin päivänä täysin päällekkäin, joten pienikin välimatka olisi kokonaan estänyt seuraamasta toisen kisan tuloksia.
Lauantaina keskikokoisissa villakoirissa Santtu esiintyi veteraaniluokassa ainoana uroksen tuloksella eri/1. Parhaan uroksen valinnassa tuli toinen sija neljästä kilpailijasta. Tässä näyttelyssä oli pitkästä aikaa myös 2 narttuveteraania ilmoitettu. ROP-veteraanin tittelistä saikin siis kilpailla tosissaan. Vetskunarttu sijoittui isossa PN-luokassa toiseksi, ei siis mikään helppo vastus. Irlantilainen tuomari Rodney McDowell miettikin huolella ja juoksutti veteraaneja yksitellen ja yhdessä. Lopullinen päätös oli meille mieluinen; Santusta tuli ROP-veteraani! Linkki arvosteluun.

Santtu ROP-veteraani
ROP-VET Canmoy's Scandalmonger   VSP-VET Backseat Driver's Living Doll

Jenny ja Justus kisasivat Junior Handlerissa ja yhteistyö alkoi toimia hyvin suorituksen edetessä. Menestystä ei kuitenkaan tällä kertaa tullut. JH:n tuomaroi Ann-Chatrine Edoff Ruotsista ja kilpailijoita ikäryhmässä oli 41. Yhtään seisotuskuvaa ei valitettavasti ehditty ottaa kun villiskehä pyöri samanaikaisesti. Isossa kehässä Santtu ei menestynyt Elina Haapaniemen tuomaroimassa päivän parhaan veteraanin valinnassa.
Jenny ja Justus kisassa

Sunnuntaina walesinspringereissä tuomarina toimi portugalilainen Rui Oliveira. Koiria oli ilmoitettu peräti 36 joista 20 oli uroksia. Ajattelimme siis Justusken mahdollisuuksien olevan melko pienet, se kun kilpaili nyt ensimmäistä kertaa avoimessa luokassa. Poikahan yllätti voittamalla koko 7 koiran luokan, jossa kaikki saivat erinomaisen. Parhaan uroksen valinnassa oli mukana 13 koiraa, joista Justus poimittiin heti jatkoon. Pian Justus olikin jo 4 sijoitettavan joukossa, jolloin esittäjälläkin meinasi hermo pettää. Tuomari vertaili koiria pitkän tovin ja lopulta sijoitti 2 valiourosta kärkeen. Justus oli PU-3 ja sai ensimmäisen sertinsä! Arvostelu
Justus
Justus ja eka serti

Nartuissa Jutta sai esitettäväkseen Justuksen emän Siirin (Twitters Big-Dream), ja Messarista tuttu yhteistyö jatkui menestyksellä: VAL eri/1 PN2 vara-cacib. Justus oli mukana myös Twitters-kasvattajaryhmässä, joka sijoittui neljästä ryhmästä toiseksi saaden kunniapalkinnon.
Jenny ja englanninspringeri Mimmi pääsivät SM-osakilpailussa 51 osallistujasta välivaiheen kautta 7 parhaan joukkoon. Osarin tuomarina oli Erica Bakker van de Woestijne, Alankomaat. Jenny ja Mimmi olivat viimeinen sijoituksilta pudonnut pari, mutta tulokseen oltiin tyytyväisiä. Jenny vei Mimmin myös rotukehään, jossa se sai tällä kertaa tyytyä veteraaniluokan kakkossijaan erinomaisella.
Isoon kehään ei siis tarvinnut jäädä, joten pitkälle ajomatkalle päästiin kohtalaisen ajoissa. Viikonlopusta jäi tosi hyvä mieli.
Jenny ja Mimmi
Jenny ja Mimmi JH:ssa


4.3. Candy 3 vuotta

Candy päättää koiriemme tiiviin synttäriputken hetkeksi täyttämällä kolme vuotta. Viime vuoden Candy vietti pääosin kotona talon herttuattarena. Välillä mieltä virkisti pääsy Jennyn kanssa Junior Handler -kehiin. Ensi kesänä Mervillä on haaveena päästä Candyn kanssa metsästyskoirien jäljestyskokeisiiin.

Candy 3v


2.3. Lonkkalausunto saapui

Justuksen lonkkakuvat on nyt lausuttu Kennelliitossa. Tulos oli odotetun kaltainen: dysplasia-aste oikeassa lonkassa A, vasemmassa B. Lähestulkoon priimatavaraa siis. Oikein tyytyväisiä ollaan.


27.2.Justus 2 vuotta

Kultapoikamme Justus täyttää jo kaksi vuotta, mikä koiraharrastuksissa eräänlainen täysi-ikäisyyden raja. Pentumainen kodin sotkeminen yksin ollessa on jäänyt kokonaan taakse ja tottelevaisuutta löytyy mukavasti ulkonakin. Santtu on kuitenkin saanut pitää pomon aseman Oulun kodissa eikä pojilla ole ollut ainuttakaan tappelua.
Tänä keväänä Justusta näyttelytetään todennäköisesti melko säästeliäästi ja annetaan rungolle aikaa vielä kehittyä. Taipumuskokeissa käydään kokeilemassa kesällä ja kenties tottelevaisuuskokeeseenkin uskallaudutaan.

Justus 2v
Justus syntymäpäivänään


25.2. Justus silmätarkastuksessa

Justukselle tehtiin virallinen silmätarkastus Oulun eläinlääkäriasema Akuutissa. Kyseessä oli Pohjois-Suomen Spanielikerhon organisoima joukkoterveystarkastus. Eläinlääkäri Wickström tarkasti Justuksen silmät, eikä nähnyt niissä merkkejä perinnöllisistä sairauksista. Tuloksena siis terveen paperit! Lonkkatuloslausuntoa odottelemme edelleen Kennelliitosta.


19.2.Toto 13 vuotta

Pappamme täytti jo 13 vuotta. Vielä riittää virtaa ulkoiluun vaikka lähes 30 asteen pakkanen ulkona onkin. Toton lempiasioita ovat nykyään kainalossa köllöttely, syöminen, sekä luiden ja lelujen järsiminen.

Toto 13v
Toto 13v


11.2. Justus lonkkakuvissa

Justus kävi tänään virallisessa lonkkien röntgenkuvauksessa. Painoa oli jo hienosti yli 21 kiloa, eli massaa kertyy hiljalleen. Kuvat saatiin otettua, mutta eläinlääkäri ei uskaltanut lähteä niitä tulkitsemaan tarkemmin. Lonkkamaljat voisivat olla ehkä hieman syvemmät, mutta nivelpinnat olivat sileät ja nivelraot kohtalaisen napakat, vasen aavistuksen löysempi. Tämä kaikki on omaa spekulaatiota, mutta mitään kovin huonoa tulosta emme tässä vaiheessa pelkää.
Käytös vastaanotolla oli Justuksen osalta moitteetonta. Herätyspiikin ansiosta se myös itse köveli vastaanotolta, hyppösi autoon ja kiipesi kotona rappuset kolmanteen kerrokseen. Uni kuitenkin tuntuu maistuvan loppuillan. Santtu sai samalla käynnillä rokotukset kuntoon.
Kahden viikon päästä Justus käy silmäpeilauksessa Pohjois-Suomen Spanielikerhon joukkotarkastuksessa. Lonkat piti kuvauttaa nyt erikseen, jotta rauhoituksen varoaika täyttyy Tampereen näyttelyyn mennessä. Toivottavasti Kennelliiton lonkkapaneelissa ei ole ruuhkaa ja saadaan Justuksen kaksivuotissyntymäpäivään 27.2 mennessä kaikki terveystulokset tietoon.

Justus kotona lonkkakuvausten jälkeen
Justus levolla lonkkakuvien jälkeen

Ainakin Oulussa on alkanut ihanteellisin aika koirien ulkoiluttamiseen; reilusti puhdasta lunta, pienet pakkaset ja päivän valoa pitkälle iltapäivään. Justuksesta otettiin riehakkaita lumipallonmetsästyskuvia alkuviikolla. Niistä julkaistaan koonti galleriaan kunhan ehditään.


31.1. Match Show Rovaniemellä

Rovaniemen Käyttökoirien MätsäriCup:n ensimmäisessä osakilpailussa Jenny junnuili ja Honey teki kisadebyyttinsä. Jenny ja Candy suoriutuivat voittajiksi Junior handlerien 14-17 -vuotiaiden ikäryhmässä. Myös nuorempien sarjan voittaja kukistui, joten tuloksena päivän paras JH. Honeylla oli näyttelyhihna kaulassa ihka ensimmäistä kertaa, joten juokseminen oli aluksi ongelmallista. Paria vastaan saatiin sininen nauha. Honey sai kuitenkin pian jutun juonesta kiinni ja voitti Jennyn esittämänä sinisen nauhan saaneet pennut. BIS-kehässä oli kahdeksan sarjan voittajat, eikä neitokaiselle irronnut sijoitusta neljän parhaan joukosta.

Jenny ja Candy JH1
Jenny ja Candy JH1
Honey
Honey
Honey


25.1. Honeya trimmaamassa

Honeylla on nyt ikää 8 kuukautta. Otettiinpa sitten trimmauksen jälkeen pari uutta kuvaa.

Honey
Honey
Honey

Kerrottakoon samantien että Santtu on taas kunnossa. Kummallisen vaisu käytös jatkui Kajaanin reissun jälkeen vielä pari päivää kotona, mutta sen jälkeen on lenkkeily, ruoka ja lumipallojen perässä juokseminen maistuneet entiseen malliin. Vaiva jäi siis mysteeriksi.


9-10.1. Kajaani KV

Lauantaiaamuna Jutta ja Jouni ajelivat Oulusta Santun ja Justuksen kanssa Kajaaniin. Ulkona oli 25 astetta pakkasta, joten kuplamallinen pallohalli oli melko viileä. Justus esiintyi romanialaiselle Anca Ciuralle nuorten luokassa. Suullisesti tuomari kertoi hyvän liikkumisen pelastaneen laatuarvion eriksi, sillä hiukan liian suorat ranteet/välikämmenet sekä liiaksi kaartuva lanneosa häiritsivät tuomaria. Luokassa Justus jäi viimeiseksi kolmesta paikalla olleesta nuorten luokan uroksesta. Paras uros -luokka oli valtavan suuri eikä sijoituksille ollut tällä kertaa mitään asiaa. Tulos siis NUO eri/3. Arvostelu löytyy jälleen täältä.

Justus kehässä
Justus kehässä
Santtu toimi lauantaina junnukoirana Anu Tirronniemelle. Suoritus meni ihan mallikkaasti, mutta kummempaa menestystä ei kaksikolle herunut. Kylmästä hallista olikin mukava päästä hotelliin valmistautumaan sunnuntain koitoksiin. Santtu kylläkin käyttäytyi loppuillasta melko vaisusti eikä syönytkään juuri mitään.

Sunnuntaiaamuna Santtu oli edelleen hieman erikoinen. Aamulenkillä liikkuminen oli varovaista. Mitään paikkaa se ei kuitenkaan selkeästi aristanut, joten menimme näyttelyyn suunnitellusti. Keskarit arvosteli slovenialainen Brigita Kremser. Santtu esiintyi vielä normaaliakin innottomammin, eikä vapaasti seisottaminen toiminut kun häntä laski alas pian pysähtymisen jälkeen. Tuomari oli onneksi ripeä ja Santtu jaksoi nakin voimalla ravata jotenkuten. Tuomari tuntui pitävän veteraanistamme ja palkitsi sen erinomaisella. PU-kisassa oli 5 koiraa ja Santtu sijoittui hienosti toiseksi. Lopputulos oli siis VET eri/1 PU2 ROP-VET. Arvostelu oli myös ihan hyvä.

Santtu kehässä
Santtu PU2 ROP-VET
Isoon kehään jääminen ei kipeän oloisen koiran kanssa houkuttanut, joten ilmoitimme näyttelytoimikunnalle lähtevämme ennen ryhmäkilpailuja. Oulussa oltiinkin jo kolmen aikoihin iltapäivällä ja ilmakin oli lauhtunut mukavasti. Santtua ei liikkuminen innostanut vielä iltalenkilläkään, mutta ruoka sentään maistui jo. Toivottavasti ei ole kyse mistään vakavasta taudista. Seuraillaan.


2.1. Uusi vuosi

Perinteisesti vuoden ensimmäiset uutiset näille sivuille kirjoitetaan Kajaanin Tamminäyttelystä. Tällä kertaa kuitenkin poiketaan tavoista. Kerrottakoon että Jenny ja Mervi ovat lomalla Floridassa. Candy on hoidossa Honeyn kotona. Osku-kissa majailee reissun ajan Jennyn ystävän Katriinan luona. Toto taas on pääosin Jonnan hoidossa. Uuden vuoden pauketta Toto kuitenkin pääsi pakoon maalle; Ranuan Portimoon Jutan poikaystävän Jounin kotipaikkaan. Lähes 13-vuotias pappa saikin itsensä ihan stressiin kun piti komentaa Justuksen lisäksi nuorta australianterrieri Vikkeä. Santtu ei kahinoihin osallistunut.
Vuoden vaihde meni kuitenkin ilotulituksia todella paljon pelkäävältä vanhukseltamme erittäin hyvin. Kuulo on lopultakin mennyt niin huonoksi, ettei Toto lainkaan huomannut pihalla ammuttuja rakettisarjoja. Se oli sisällä talon eri päädyssä, eiä siis nähnyt välkettä ikkunoissa. Lisäksi sillä oli kiire rähistä Justukselle, joka sen mielestä ei istunut tarpeeksi kiltisti ja nöyrästi paikoillaan. Ukkoparalla vain on ääni jo muutenkin melko käheä, ilman että sitä koko iltaa käytetäänkään kurinpitoon.

Toto
Toto
Toisena päivänä uutta vuotta käytiin tontin ympäristössä metsälenkillä kameran kanssa. Totosta ei ole pitkään aikaan julkaistu näillä sivuilla uusia kuvia, joten nyt niitä saa ihailla galleriassa. Kuvasarja avautuu uuteen ikkunaan klikkaamalla tekstiä "Uusi vuosi 2010 Portimossa".